Jeste li znali koja ljekovita svojstva ima lovor? - Magazin PRESS

Breaking

19. 08. 2017.

Jeste li znali koja ljekovita svojstva ima lovor?

Lovor (lat. Laurus nobilis) pripada porodici lovornjača, a porijeklom je iz Male Azije.

Rasprostranjen je u primorskom području Hrvatske i u zemljama Sredozemnog mora.

Lovor je grm ili drvo, sjajnih i kožastih listova, dugačkih oko 7 do 10 cm.

Popularan je kao začin i kao ukrasna biljka, a koristi se i u medicini.

Prema grčkoj mitologiji, lijepa nimfa Dafne se pretvorila u lovorovo stablo kako bi pobjegla od zaljubljenog Apolona.

Lovor je tako postalo simbol Apolona te su se lovorovi vjenčići u njegovu čast davali pobjednicima i pjesnicima.

Iz tog običaja proizašao je izraz laureat, koji na latinskom znači “ovjenčan lovorom”.


Aromatična riznica nutrijenata

Listovi su vrlo aromatičnog, ljutog, gorkog i jakog okusa.

Svježi listovi sadrže vitamin A, C, te vitamine B kompleksa.  Od minerala su prisutni kalcij, mangan, željezo, selenij, cink i magnezij.

U lovoru se nalazi oko 1 do 3 posto eteričnog ulja, kojeg čine cineol, eugenol, treslovine, seskviterpeni i gorke tvari.

Eterično ulje lovora dobiva se ekstrakcijom iz lovorovih listova.

Cineol ima sposobnost antitumornog djelovanja na određene tipove stanica raka pomoću poticanja apoptoze (programirana smrt stanice).

Također je odgovoran za antibakterijsko, antifungalno (antigljivično) i umirujuće djelovanje lovora.

Eugenol djeluje protiv epilepsije te ima sedativno djelovanje.

Treslovine (tanini) imaju adstringentno svojstvo (tvari koje stežu) te pomažu pri liječenju proljeva.

Seskviterpeni djeluju protiv leukemije.

Sušeni plodovi lovora sadrže eterično ulje čiji sastav čine terpeni (cineol, terpineol, citral), seskviterpeni, miristinska kiselina.


Ljekovito djelovanje lovora

Listovi lovora zbog svog bogatog kemijskog sastava pružaju široki spektar ljekovitih prednosti.

Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a bio je vrlo popularan kod Grka i Rimljana.


1. Olakšava probavu


Listovi lovora se koriste kod problema s probavom. Imaju sposobnost smanjenja nadimanja.

Listovi lovora smiruju rad želuca, potiču apetit i izlučivanje probavnih sokova.

Čaj od ploda se koristi za poticanje apetita.


2. Pomaže kod bolesti dišnog sustava


Kod bronhitisa, preporučuje se stavljanje obloga od lovora.

Oblozi se umaču u vodu u kojoj se kuhao lovor.

Takvi oblozi pomažu pri jakom kašlju, bronhitisu i infekcija dišnog sustava.


3. Pomaže kod menstrualnih problema


Djelujući kao emenagog, listovi lovora mogu potaknuti redovitu i normalnu menstruaciju.

Njihova primjena može pomoći i u ublažavanju menstrualnih bolova.

Također imaju sposobnost liječenja vaginalnog izlučivanja.


4. Smiruje nervozu i stres


Jedna od manje poznatih prednosti korištenja lovora jest u njegova prirodna umirujuća moć.

Lovorovi listovi snižavaju razinu stresnih hormona u tijelu.

Povećana količina stresnih hormona može biti štetna za zdravlje, a primjenom lovora postiže se smirenost i opuštenost.



5. Stimulira imunološki sustav


Lovor je bogat vitaminom A i vitaminom C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta.

Vitamin A osigurava zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sustava.

Vitamin C ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo čime jača imunološki sustav.


6. Djeluje antiseptično i antigljivično


Prema brojnim istraživanjima, eterično ulje lovora pokazuje iznimna antigljivična i antiseptička svojstva.

Lovor kao antiseptik štiti rane od infekcija i sprečava rast bakterija.


Primjena lovora

Lovorov list se dodaje kao začin u razna jela te kod konzerviranja povrća i aromatiziranja octa. Kao začin juhama, varivima i umacima dodaje se po 1 list lovora.

Za kiseljenje povrća, te kao začin octu dodaje se 2 do 4 lista.

Jedan je od glavnih sastojaka “bouquet garni-ja” ili začinskog svežnja.

Kod pripreme hrane s lovorom, list se treba izvaditi na kraju kuhanja.

Koristi se u konzerviranju i pakiranju suhog voća, posebice smokava, te za popravljanje okusa i kao repelent.

Od listova se pripremaju čajevi.

Za pripremu čaja od lovora, uzmite 1 list svježeg ili sušenog usitnjenog lovora koji prelijte s 2 dl ključale vode.

Šalicu poklopite i nakon pola sata procijedite. Pijte jednu do dvije šalice dnevno, prije jela.

Listove možete koristiti i za biljne kupke.

Za kupke je potrebno usitniti oko 20 listova lovora i kuhati u 5 l vode. Posudu poklopite, a nakon jednog sata ulijte u kadu.

Eterično ulje lovora koristi se u proizvodnji sapuna.

Listovi su vrlo aromatični pa se mogu koristiti i kao repelenti protiv insekata.

Uzgoj lovora

Lovor raste na dobro dreniranom tlu na sunčanom ili blago sjenovitom položaju. Tlo može biti glinasto, pjeskovito ili ilovasto.

Razmnožavanje lovora je preko sjemena, reznicama, mladicama i položenicama.

Lovor treba orezivati ljeti i ukloniti mladice kad se pojave.

Vrlo dobro podnosi rezidbu pa se oblikuje kao stabalce, grm ili u piramidalnom obliku.

Listovi se koriste svježi ili suhi, a sakupljaju se ljeti i suše. Svježe osušeni listovi imaju snažniji okus i aromu od svježih listova.

Sušeni listovi nikako se ne bi trebali skladištiti dulje od godinu dana jer će izgubiti svoj okus.

Listove lovora treba čuvati u staklenci zaštićenoj od zraka i svjetlosti. Za popravljanje okusa hrani mogu se koristiti i suhi plodovi lovora.

Lovor je vrlo otporan na bolesti i štetočine, pa je idealan za sadnju pored osjetljivih biljaka.


Napomena:

Trudnice trebaju izbjegavati lovor jer može uzrokovati pobačaj. Otrovan je za pse i mačke.

Stranice