Otkrijte za šta je sve dobar crveni čaj - Magazin PRESS

Breaking

19. 08. 2017.

Otkrijte za šta je sve dobar crveni čaj

Rooibos čaj se naziva i crvenim čajem. Dobiven je sušenjem biljke Aspalathus linearis koja raste isključivo u Južnoj Africi. Koje su to dobrobiti crvenog čaja?

Brojna istraživanja koja su se radila na crvenom čaju pokazuju da:

Djeluje protuupalno. Crveni čaj sadrži polifenole koji djeluju kao antioksidansi. Štite tijelo od velikog utjecaja slobodnih radikala i na taj način umanjuju rizik za nastanak upale ali i napredak već nastale.

Može pomoći kod hipertenzije. S obzirom da ne sadrži kofein ne podiže krvni tlak a uz to čak umanjuje pritisak na krvne žile.

Djeluje kao bronhodilatator što znači da širi bronhe i bronhiole omogućavajući lakše disanje za vrijeme prehlade i gripe.

Sadrži kalcij i mangan. Pijenje ovog čaja može imati pozitivno djelovanje na prevenciju osteoporoze i artritisa.

Mangan potiče enzime koji indirektno sudjeluju u izgradnji kosti.

Pozitivno djeluje na probavu

Neka istraživanja pokazuju da šalica rooibosa 30 minuta prije jela može ublažiti probavne smetnje. Ublažava grčeve i bolove u trbuhu.

Sadrži alfa hidroksi kiseline i cink. Ove tvari izvrsno djeluju na kožu pa se primjena crvenog čaja posebno preporuča kod problema s kožom, aknama, neujednačenim tenom i ekcemima. Kiseline se koriste često u kemijskim pilinzima za ujednačavanje tena a cink je važan za prirodnu obranu od štetnih UV zraka i ima protuupalna svojstva.

Za zdravu kosu. Redovita konzumacija crvenog čaja može pomoći kod otpadanja, osnažiti vlasi i potaknuti rast kose.

Stranice