DA LI STE IKAD KUPILI OVAKVE BANANE Saznajte da li su opasne po zdravlje - Magazin PRESS

Breaking

09. 09. 2017.

DA LI STE IKAD KUPILI OVAKVE BANANE Saznajte da li su opasne po zdravlje

Jeste li ikada otvorili kupljenu bananu i ugledali smeđu unutrašnjost nakon što ste odgrizli zalogaj? Isto se dogodilo jednoj majci iz Velike Britanije.

Lissa Merlin kupila je banane u supermarketu i jednu dala svojoj 8-godišnjoj kćeri. Djevojčici je najednom pozlilo, a majka se šokirala vidjevši što malena jede. Unutrašnjost banane bila je ispunjena debelom crveno-smeđom linijom koja se protezala duž cijele voćke.

Budući da nije bila sigurna je li posrijedi nešto opasno, odgovor je potražila na internetu. Ispostavilo se da je riječ o gljivici Nigrospora. U panici je odvela kćer u bolnicu, gdje su joj liječnici objasnili kako nema mjesta za strah jer je riječ o jednoj vrsti crne plijesni, odnosno gljivici koja ne radi trajnu štetu.

Ne šteti zdravlju

“Gljivica imena Nigrosporum spada u grupu plijesni i po dosadašnjim spoznajama nije štetna za ljudsko zdravlje – prije svega uništi je želučana kiselina svojim niskim PH-om.  Ono što se, kako kod nigrospore tako i kod nekih drugih gljivica, za sada ne zna je oslobađaju li toksine koji iza smrti gljivice ostaju, a koji su otporni, vjerujem, i na visoke temperature (kuhanje i sl.), a koje bi imale eventualne reperkusije na zdravlje.

Nigrospora je stanovnik našeg okoliša, a i nametnik je biljkama našeg podneblja, prije svega kukuruzu i nije nam strana. Što se tiče banane koja ima crveno središte koje podsjeća na krv, sigurno ni odraslima, a kamoli djeci nije drago vidjeti, a kamoli pojesti. Stoga vjerujem da je zbog toga reakcija djeteta bila takva, međutim uvjerena sam da zdravlje nije bilo oštećeno takvim voćem.

Svjesno i namjerno nećemo jesti banane s Nigrosporom kao ni jabuku koju je prekrila kvasnica, ali i da se to dogodi, imamo imunološke mehanizme koji će nam pomoći da to svladamo”, objasnila je specijalistica obiteljske medicine Branislava Čilić za 24 sata.

Nije opasna ni za životinje

Nigrospora je vlaknasta gljivica koja se može naći u tlu, u zraku, kao i na raznim biljkama. Njezine kolonije su u početku bijele, a kasnije promijene boju u tamniju, gotovo crnu. Kolonije se brzo šire i izgledaju pomalo dlakavo.

Prvi ju je identificirao E. W. Mason 1927. godine, nakon što je ranije pronađena upravo u bananama i šećernoj trsci. Nije opasna ni za životinje.

Stranice