GORAŽDE Ronioci iz češke policije i FUCZ-a pronašli i topovske kugle ispaljene u osmanskom periodu - Magazin PRESS

Breaking

07. 09. 2017.

GORAŽDE Ronioci iz češke policije i FUCZ-a pronašli i topovske kugle ispaljene u osmanskom periodu

Tokom potrage za neeksplodiranim ubojitim sredstvima iz proteklog rata, pripadnici Specijalne ronilačke jedinice policije Republike Češke i Federalne uprave Civilne zaštite u rijeci Drini, u centru Goražda, pronašli su topovske kugle iz osmanskog perioda.

Tri primjerka predata su Zavičajnom muzeju u Goraždu, a jedan će biti upućen na analize kako bi se precizno utvrdila njihova starost.

– Pronađen je i jedan upaljač koji datira iz perioda Prvog svjetskog rata i topovska đulad koja potiču negdje iz druge polovine 17. ili s početka 18. stoljeća.
Podrobnijom analizom ćemo utvrditi vrstu oruđa, njegovo tačno porijeklo i starost – kazao nam je Sead Vrana, šef Odsjeka za uništavanje neekslodiranih ubojitih sredstava FUCZ-a.

Tokom pregleda najfrekventnijih kupališta ispod Baćanskog i mosta Alije Izetbegovića u centru Goražda, te kod kampa Moto kluba Goražde, uz pomoć sonara i podvodnih metal detektora pronađena su i eksplozivna sredstva iz posljednjeg rata - minobacačke granate od 120 i 82 mm i jedno zrno kalibra 75 mm ispaljeno iz brdskog topa "Zis".Avaz

Stranice