Gradonačelnik Muhamed Ramović u Istanbulu pozvao turske privrednike da ulažu u BiH - Magazin PRESS

Breaking

15. 09. 2017.

Gradonačelnik Muhamed Ramović u Istanbulu pozvao turske privrednike da ulažu u BiH

Unija  općina i gradova  turskog  svijeta, Unija koja ima za cilj okupljanje općina koje imaju ili su imale dodir sa turskom baštinom (TDBB)  organizovala je program  za  sve  načelnike i gradonačelnike općina i gradova članica ove organizacije iz Bosne i Hercegovine.

Riječ  je  o posebno  osmisljenom   programu   razmjene   iskustava   i brojnih  susreta sa nekim od čelnih ljudi Republike Turske. Tako  je program podrazumijevao   sastanke sa državnim ministrom ekonomije Nihatom Zejbekdžijem, državnim poslanikom i potpredsjednikom AK partije za lokalnu zajednicu Erolom Kaya,  predsjednikom TIKA-e,  gradonačelnikom Istanbula Kadir Topbašom,  kao i susret  sa svim načelnicima  bratskih  općina  iz Republike  Turske.

Dvadeset načelnika i gradonačelnika iz Bosne i Hercegovine najprije su učestvovali u programu razmjene informacija i iskustava sa predstavnicima Općine Kećioren iz Turske, gdje su naišli na posebno srdačan doček. Predstavnike bosanskohercegovačkih lokalnih samouprava ugostili su načelnik Kećiorena Mustafa Ak, Guverner Kećiorena Uğur Bulut, te ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, Nj.E. Bakir Sadović.Načelnik Ak ovom prilikom je izjavio kako je veoma sretan što ima priliku ugostiti načelnike i gradonačelnike iz BiH, te kako program ima za cilj da razvije prijateljstvo, ali i poslovna partnerstva između dvije prijateljske zemlje – ''Sretni smo vas ugostiti u Kećiorenu, drugoj najvećoj općini u Turskoj koja je prepoznata kao mjesto ugodnog življenja. Imamo veoma snažne veze sa zemljama koje imaju Tursku ostavštinu, imamo snažne bratske veze sa gradovima u Bosni i Hercegovini i beskrajno poštovanje prema mudrom vođi Aliji Izetbegoviću koji uživa poseban ugled ovdje.“ – izjavio je Mustafa Ak koji je potpredsjednik TDBB-a.Gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović iskoristio je i ovu priliku da u Istanbulu i u Ankari pozove turske privrednike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i Goražde – ''Bosna i Hercegovina zemlja je koja ima nebrojeno mnogo potencijala. Osnovni i najvažniji potencijal jesu ljudi, vrijedni, marljivi i pošteni, što se dokazalo ključem uspjeha svjetski poznatih, a goraždanskih kompanija. Turski privrednici imaju kapital, te je izvjesno da bi se ulaganjem u Bosnu i Hercegovinu ispisale nove stranice uspješnih poslovnih priča. Kada je u pitanju razvoj, ono što još želim posebno naglasiti, a od izrazitog je značaja za budućnost Grada Goražda i svih njegovih stanovnika, jeste da je najbolje rješenje izgradnje puta Sarajevo-Beograd preko Goražda, a na ovaj način bi se uvezao i Sandžak kao strateški jako značajna regija za Republiku Tursku.“ – rekao je između ostalog gradonačelnik Ramović.

Osim toga, Gradonačelnik je iskoristio priliku i da finalizira projekat izgradnje gradskog trga, te još nekoliko projekata koji će biti obznanjeni kada sve pojedinosti budu dogovorene.


Magazin PRESS / Grad Goražde

Stranice