MOBiH čini napore na ispunjavanju uvjeta za aktiviranje MAP-a - Magazin PRESS

Breaking

08. 09. 2017.

MOBiH čini napore na ispunjavanju uvjeta za aktiviranje MAP-a

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima sastala se s otpravnikom poslova Ambasade SAD-a u BiH Paulom Horowitzem s kojim je razgovarala o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i primjeni usvojenog dokumenta "Pregled odbrane".

Pendeš je istakla da je Ministarstvo odbrane BiH učinilo značajne napore u vezi s ispunjavanjem talinskog uvjeta za aktiviranje MAP-a, naglasivši da će u predstojeći mjesec ti rezultati biti još vidljiviji, uzimajući u obzir konstantan napredak u knjiženju vojne imovine, napredak u primjeni "Pregleda odbrane", kao i predanost Ministarstva odbrane BiH na reformama u sektoru odbrane.

Podsjetila je da je u procesu knjiženja, od 2015. na Ministarstvo odbrane BiH uknjiženo 28 perspektivnih lokacija, te da zbog složenosti procedura i postupaka knjiženja imovine na različitim nivoima vlasti u BiH, postoje razlozi na koje Ministarstvo odbrane BiH ne može direktno utjecati. U tom kontekstu, konstatovan je napredak načinjen u proteklom periodu, pri čemu je razgovarano i o izazovima i načinima prevazilaženja objektivnih poteškoća pri knjiženju te imovine.

Također, na sastanku je bilo govora i o planiranoj posjeti ministrice Pendeš Sjedinjenim Američkim Državama, tokom kojega će, osim učešća na NATO konferenciji u okviru Programa izgradnje integriteta u odbrambenom sektoru, ministrica i delegacija MO i OSBiH imati i sastanke s visokim dužnosnicima u američkoj administraciji.

Pendeš je zahvalila Vladi i Ambasadi SAD-a na doprinosu i pomoći koju Vlada SAD-a konstantno pruža Bosni i Hercegovini u oblasti odbrambene saradnje i posvećenosti aktiviranju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


Faktor.ba

Stranice