Očistite dom za manje od 20 minuta uz ove jednostavne trikove - Magazin PRESS

Breaking

15. 09. 2017.

Očistite dom za manje od 20 minuta uz ove jednostavne trikove

Uskoro ćemo preći na zimsko mjerenje vremena, a sa tom izmjenom nekako dolazi i do potrebe za uređenjem i pripremom doma za hladnije dane koji nam dolaze. Dok Kinezi praktikuju feng shui kao odličan sistem za organizaciju prostora, ništa ne može zamijeniti staro dobro čišćenje i uređivanje prostora.

Za one od nas koje užasava i sama pomisao na taj proces stiže dobra vijest od Rachel Hoffman koja je autorka bestselera o načinima na koje možete pobijediti nered u domu. Njene metode su toliko uspješne da ih je časopis „Business Insider” okarakterisao kao odlične „ne samo za poboljšavanje sopstvenog doma, već i ličnosti”. A ključ leži u – jednostavnosti, piše Kućica.

Ovo su Rachel-ina tri savjeta za čišćenje nakon koji će vaš stan ili kuća zablistati za manje od dvadeset do trideset minuta.

20/10 pravilo: Ovo jednostavno znači čišćenje dvadeset minuta i odmaranje deset minuta. Sigurno smo da vam se pogotovo sviđa ovaj drugi dio. Ovo je Rachel-ina tehnika za izbjegavanje tzv. „maratonskog čišćenja” ili situacija u kojima ono što je u početku zamišljeno kao dubinsko čišćenje u stvari još više pogorša stanje u vašem stanu. Od velike je pomoći kada čišćenje podijelite na male serije koje vam neće oduzeti toliko vremena tako da svaki zadatak ima definitivan i ograničen kraj i početak. Odmah će vašem mozgu biti lakše da prihvati inače ne tako omiljen zadatak.

Iskoristite tajmer: Namjestite tajmer na deset minuta. Okrenite se oko sebe i pronađite na brzinu deset stvari koje nisu tamo gdje pripadaju već bi trebale stajati negdje drugdje. Sklonite ih, zatim uzmite deset minuta pauze i učinite isto u drugoj prostoriji u stanu. Nakon što sklonite sve što ste naumili i posložite stvari na svoje mjesto, izbacite smeće, objesite razbacanu odjeću i odradite još neke sitnice dok se tajmer ne oglasi. Vidjećete da ste odradili mnogo više nego što ste prvobitno zamislili.

Prihvatite svoju verziju minimalizma: Zapamtite da oni savršeni stanovi sa Pinteresta ili Instagrama nisu uvijek realna slika stvarnosti: ne morate se riješiti svih svojih stvari kako biste imali lijepo stilizovan dom. Rachel savjetuje da dobro razmislite o tome koliko vam toga treba i kakve su vaša očekivanja od doma, te da vam domovi drugih ljudi ili fotografije sa društvenih mreža posluže isključivo kao inspiracija. Pronađite svoju verziju stila koji vama najviše odgovara, a ako postoji nešto što ste postavili u svoj dom po uzoru na prelijepu fotografiju koju ste pronašli na internetu ali vam vam samo donosi stres i neugodu, odmah to izbacite! Nemojte ništa raditi na silu i uredite dom baš po vašoj mjeri.


Hayat.ba

Stranice