OVO IMA SAMO U BIH Bruka na Bajram namazu razljutila građane - Magazin PRESS

Breaking

03. 09. 2017.

OVO IMA SAMO U BIH Bruka na Bajram namazu razljutila građane

Islam kao univerzalni sistem ljudima nudi pravdu po svakom pitanju, a jedna od tih jeste i jednakost ljudi. Uprkos ovoj činjenici političari u BiH u praksi su pokazali da nisu jednaki sa "običnim" svijetom čak ni kada klanjaju Bajram-namaz.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić prvi dan Kurban-bajrama imali su poseban tretman u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje je održana centralna bajramska svečanost u BiH.

Fotografija koja se širi društvenim mrežama prikazuje državne funkcionere kako sjede u džamiji odvojeni stubićima povezanim konopcem od drugih vjernika.

Ovakvo postupanje naišlo je na žestoke kritike bosanskohercegovačke javnosti koja je političarima poručila da bi se najveća jednakost muslimana trebala vidjeti u namazu.

Nisu izostale ni kritike na račun Islamske zajednice u BiH s obzirom na to da je organizacija centralne bajramske svečanosti u našoj zemlji bila u njihovoj nadležnosti.

Simbolično, Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji se u hutbi osvrnuo i na jednakost.

"U svakom obredu, koji nam je propisan, Allah nas poučava da je solidarnost, bratska povezanost, međusobna ljubav i jednakost, temelj napretka u zajednici", kazao je Kavazović.


Klix.ba

Stranice