PROIZVOD GORAŽDANSKE KOMPANIJE Bh. puška zvanično dobila NATO kod! - Magazin PRESS

Breaking

04. 09. 2017.

PROIZVOD GORAŽDANSKE KOMPANIJE Bh. puška zvanično dobila NATO kod!

Prva bh. domaća puška koju je prije pola godine proizvela goraždanska kompanija „AC Unity“, a što je naš list ekskluzivno objavio, uspješno je prošla sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobila NATO kod, otkriva „Dnevni avaz“

Dobivanjem NATO koda, prva domaća puška, ali i proizvedeni bh. pištolj, sada se mogu bez ikakvih zastoja i prepreka početi izvoziti na inozemno tržište.

Nezvanično, veliki je spisak država koje žele bh. naoružanje i na tlu Evrope, Azije i Afrike. Ugovoreni poslovi su milionski.

Prvi prototip bh. puške, kako smo objavili, napravljen je u šest različitih modela i to prije pola godine, ali je sve držano u strogoj tajnosti. Puška nosi naziv AC Alfa SMG 6 te posjeduje i optički nišan.

Ova puška je s punim šanžerom teška 2,32 kilograma. Predviđena je za policijske snage i specijalne vojne jedinice.

Mnoge komponente puške AC Alfa SMG 6 su kompatibilne s modernim NATO puškama M16 i M4, što su pokazala i testiranja u Norveškoj.

No, tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG 2, ali i puška AC DL 44 A1, koja se koristi za kontrolu gužvi, a opremljena je CS granatom. Prvi bh. pištolj nosi naziv AC Alfa 5.


Avaz

Stranice