Samo jedna zemlja može da riješi krizu u Sjevernoj Koreji, a evo i koja - Magazin PRESS

Breaking

04. 09. 2017.

Samo jedna zemlja može da riješi krizu u Sjevernoj Koreji, a evo i koja

Jedna država suštinski drži ključeve rješenja krize u Sjevernoj Koreji, a radi se o njihovom susjedu, Kini, piše "Guardian".

"Iskreno, Kinezi su bijesni. Ali šta oni zapravo mogu da učine?", rekao je za ovaj britanski list Stiv Čang iz instituta "Soas Čajna".

Prema mišljenju stručnjaka za Sjevernu Koreju Žao Tonge iz Centra za globalnu politiku Karnegi–Sinhua u Pekingu, Kina ima nekoliko opcija.

- Nakon posljednje runde izglasanih sankcija UN, tekstilni proizvodi i odjeća su najvažniji izvor prihoda iz inostranstva za Sjevernu Koreju - kaže Žao.

Znatno ili potpuno ograničenje njihovog uvoza veoma bi naštetilo finansijskoj stabilnosti režima.

"Drugi faktor je limitiranje ili potpuna zabrana 'izvoza' radne snage iz Sjeverne Koreje. Naime, oko 100.000 Sjevernokorejaca radi u inostranstvu, uglavnom u Kini i Rusiji (gdje su, između ostalog, učestvovali u izgradnji stadiona Zenita), a godišnje u svoju državu šalju oko 2,3 milijarde dolara, što je jedan od ključnih izvora deviza za osiromašeni režim", piše dopisnik "Guardiana" iz Pekinga Tom Filips.

Treća opcija je najdrastičnija - prekidanje snabdijevanja sirovom naftom od koje Sjeverna Koreja zavisi.

Kako piše Huileng Tan za CNBC, Kina godišnje izveze oko 520.000 tona sirove nafte u Sjevernu Koreju, što nije navedeno u zvaničnim podacima.

Iako je to 97 posto manje nego što je bio slučaj prethodnih godina, i dalje predstavlja ključni izvor energije za tu državu. Inače, nafta u Sjevernu Koreju
dolazi preko prastarog naftovoda.

- Ako Kina prekine snabdijevanje naftom Sjeverne Koreje, to će biti trenutan i vrlo težak udarac privredi - smatra direktor konsultantske firme "Evroazija grup" Skot Siman.

Žao Tongu ističe da bi zatvaranje naftovoda potencijalno bilo nepovratno, budući da bi zbog zastarjelosti naftovod uništila korozija u slučaju da prestane da se koristi. Međutim, Kina i dalje bježi od ove opcije zbog potencijalnih reperkusija, otkrio je jedan od zvaničnika za "Fajnenšel tajms".

- Ovo je jedna od najradikalnijih mjera koje Kina može da preduzme i da bi sigurno imala strateške posljedice po Kinu jer bi narušila stabilnost sjevernokorejskog režima. Nakon određenog vremena ta mjera bi mogla da ugrozi i sam opstanak režima - kaže Žao za "Guardian".

Naprasno rušenje vlasti Kini ne odgovara iz više razloga. Osim što bi to sigurno izazvalo sigurnosnu i izbjegličku krizu, nekoliko stotina kilometara od Pekinga, potencijalno bi dovelo i do ujedinjenja Koreja pod kapom vlasti iz Seula.

A to bi značilo i pozicioniranje strateških saveznika Južne Koreje, SAD, na samoj granici s Kinom. Kao drugoj ekonomskoj i vojnoj sili svijeta, Kini sigurno ne odgovara da potencijalno ima američke trupe i američko naoružanje na svojoj granici.

"Isto važi i za Rusiju, koja takođe šalje naftu u Sjevernu Koreju. Rusi ionako nisu presretni s pozicioniranjem NATO-a na njihovim zapadnim granicama, a kamoli da imaju američke trupe na istočnim", piše "Guardian".

Ali kako situacija iz sedmice u sedmicu eskalira i kako se o vojnim opcijama otvoreno raspravlja u Vašingtonu, koliko god malo vjerovatne bile, Kina sve više ulazi u situaciju u kojoj joj preostaje sve manje opcija. Ako je i režim osuđen na propast, sigurno je da bi im bolje odgovara da oni "kontrolišu" taj proces nego nepredvljidivi Donald Tramp (Trump), koji ih sve češće proziva za nedjelovanje protiv Kim Jong-unovog režima, prenosi "Kurir".


Avaz

Stranice