Lapsley podržao napore MOBiH usmjerene na aktivaciju MAP-a - Magazin PRESS

Breaking

16. 11. 2017.

Lapsley podržao napore MOBiH usmjerene na aktivaciju MAP-a

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima razgovarala je danas sa Angus Lapsleyem, direktorom za odbranu, međunarodnu sigurnost i jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Pored Lapsleya sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade UK u BiH sa ambasadorom Edwardom Fergusonom na čelu.

Razgovaralo se o ključnim rezultatima i izazovima u radu Ministarstva odbrane BiH i aktuelnim pitanjima u vezi sa euroatlantskim putem Bosne i Hercegovine.

Ministrica Pendeš je zahvalila predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na podršci koju pružaju Ministarstvu odbrane BiH kroz brojne projekte i programe u oblasti odbrambene i sigurnosne saradnje.

Visoka delegacija UK upoznata je o trenutnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i rezultatima koji su postignuti u posljednje vrijeme, a odnose se na proces registracije perspektivnih vojnih lokacija.

Ministrica Pendeš je posebno naglasila značajan napredak u procesu registracije perspektivnih vojnih lokacija.

Također, razgovaralo se i o učešću pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru, kao i aktivnostima koje se u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH vode nakon usvajanja dokumenta "Pregled odbrane.“

Ministrica Pendeš je izrazila očekivanja Ministarstva odbrane BiH da će postignuti rezultati u oblasti odbrane biti prepoznati od naših prijatelja i partnera, kako bi u što skorije vrijeme bio aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO – MAP.

Ministrica se ovom prilikom posebno zahvalila Lapsleyu na podršci Velike Britanije programima obuke i edukacije naših kadrova na prestižnim vojnim akademijama i koledžima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Lapsley je izrazio zadovoljstvo aktivnostima Ministarstva odbrane BiH i dao punu podršku nastavku aktivnosti koje će što prije dovesti do aktivacije MAP-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.FENA

Stranice