Milionski projekat uljapšavat će Goražde - Magazin PRESS

Breaking

15. 11. 2017.

Milionski projekat uljapšavat će Goražde

Projekat oko kojeg pregovori traju godinu dana uskoro će se naći i pred Vijećem Grada Goražda. Radi se o projektu rekonstrukcije Trga branilaca u samom centru Goražda a koji će finasirati turska općina Kećioren.

Iz Gradske uprave Grada Goražda tvrde da se radi o milionskom projektu koji će uljepšati grad.

Tako bi Goražde prema riječima gradonačelnika Muhameda Ramovića trebalo dobiti potpuno rekonstruisan trg branilaca a finasijeri su uglavnom bratske općine iz Turske.

- Prilikom boravka u Ankari, bratskom gradu Kećioren zatražio sam od načelnika Mustafe Ak-a da nam podrži taj projekat što je i prihvatio, i on je odmah odobrio 400,000 KM, osim toga pozvao je bratske općine koje će sufinasirati, prije svega Šahinbey, te organizacija TDBB, i mi već imamo izvjesnih milion maraka. Međutim po izjavi načelnika Ak-a, nećemo se time ograničiti ako projekat pokaže više, sredstva je spreman obezbjediti, s tim da smo i mi sami pristali da možemo sa 200,000 KM učestovati, možda nešto i Vlada kantona, da ne budemo baš potpuno po strani - izjavio je gradonačelnik Muhamed Ramović.

Obzirom da se prethodnih dana na društvenim mrežama pojavila online peticija da se Goraždu vrati prijašnji izgled, prije svega sa drvećem koji su nekada krasili centralni gradski trg gradonačelnok Ramović obečava da će u projekat biti uključeno dovoljno zelenila o čemu će se izjašnjavati i gradski vijećnici.

- Oni su uradili pred idejni projekat i mi smo na početku prihvatili s tim da smo dali već neke korekcije da se izmjene, i oni već rade na idejnom projektu. Kada završe i dostave nam, onda ćemo ga predložiti gradskom vijeću, prije toga na Javnu raspravu, želimo da svi građani budu zadovoljni i daju svoj prijedlog. Najvažnije je da će to biti jedan moderni trg sa sahat kulom, fontama i da ćemo trajno riješiti sve ono što se nalazi ispod asfalta, sve kanlizacione i vodne cijevi, sve ono što je godina stajalo i trajalo i koliko je gubitaka vode tu, sve to ćemo na neki način na novo uraditi, urediti, i dobit ćemo sigurno negdje 2018. godine najmoderniji trg u BiH - riječi su gradonačelnika Goržada Muhameda Ramovića.

Prethodnih dana pojavile su i zanimljive fotografije i video snimak idejnog projekta kako bi to izgledao milionski projekat koji će svakako uljepšavati cijelo područje grada Goražda.Magazin PRESS / Goražde PRESS

Stranice