POSTROJAVANJE U KASARNI U RAJLOVC Svečano obilježen Dan OS BiH - FOTO - Magazin PRESS

Breaking

30. 11. 2017.

POSTROJAVANJE U KASARNI U RAJLOVC Svečano obilježen Dan OS BiH - FOTO

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas je u kasarni Rajlovac u Sarajevu, u prisustvu predstavnika vlasti BiH, međunarodnih zvaničnika i članova diplomatskog i vojnodiplomatskog kora te drugih zvanica, obilježen Dan OSBiH te 12. godišnjica formiranja vojne sile naše zemlje.
Čestitke pripadnicima OSBiH uputili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Čović je istakao da Dan OSBiH treba biti motivacija da se na istom tragu razvijaju i druge institucije u BiH."Naša tri desetljeća obilovala su bezbrojnim iskušenjima. Budite ponosni na kulturu i tradiciju naroda koji predstavljate. Odgovorite svim zadacima koji su pred vama. Danas je realnost naš put kako aktivirati realizacijski plan i mapu u BiH. Iskreno se nadam da ćemo to uspjeti, on će biti osnova koja će nam omogućiti da i vi s ponosom nosite uniforme. Vjerujem da ćemo iduće godine to imati, danas smo još daleko od toga. BiH prolazi kroz mnoga iskušenja, danas se nalazi pred vratima EU, u vremenu kada na našu prošlost gledamo različito. Našu prošlost neće pisati niko vani, već mi u BiH, zbog toga moramo biti rasterećeni od prošlosti i vi mladi vojnici se okrenite budućnosti", rekao je Čović.Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč je pozdravio prisutne zvanice i domaćine te istakao kako je ponosan na postojanje OSBiH i rezultate koje su postigli u prethodnom periodu svojim profesionalnim i predanim radom.

"Svim pripadnicima čestitam ovaj dan. Ovo je prigoda da sumiramo uspjehe i dosadašnje rezultate. Kvalitetnim i predanim radom ostvarili smo rezultate i izborili se s izazovima na koje smo ponosni. Dali smo svoj doprinos ostvarenju evropskog puta BiH. Na globalnoj mapi prepoznati smo kao pouzdan partner", istakao je Jeleč.Podsjećamo, OSBiH osnovane su 2005. godine kao profesionalna, vojna sila koju kontroliše i organizuje BiH. Čine ih pripadnici tri konstitutivna naroda koji rade na osiguranju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH radi unapređenja ciljeva vanjske politike i zaštite građana BiH. OSBiH učestvuju u civilno-vojnoj saradnji, u mirovnim misijama, organizuju protivminske akcije i deminiranje, rade na rješavanju viškova naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava.
Magazin PRESS / Klix

Stranice