Sarajevo i Skoplje postali pobratimski gradovi - Magazin PRESS

Breaking

15. 11. 2017.

Sarajevo i Skoplje postali pobratimski gradovi

Gradonačelnici Skoplja i Sarajeva Petre Šilegov i Abdulah Skaka jučer su u Nacionalnoj galeriji Daut-pašinog hamama u Staroj skopskoj čaršiji potpisali Sporazum o bratimljenju glavnih gradova Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Poručili su da Skoplje i Sarajevo njeguju mnogo zajedničkih vrijednosti.

Šilegov je istakao da mu predstavlja čast i zadovoljstvo što je potpisao sporazum o bratimljenju Skoplja sa Sarajevom, izražavajući uvjerenje da će se saradnja dva grada nastaviti i produbiti u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

Šilegov je naglasio i da je sporazum kruna jednogodišnjeg procesa kojeg su vodile administracije gradova, a da je ovih dana povodom proslave 13. novembra, Dana oslobođenja Skoplja, održana zvanična svečanost bratimljenja sa Sarajevom.

"Sarajevo je 20. grad sa kojim se bratimi grad Skoplje i ima određene simbolike u toj brojci. On je posljednja prijestolnica bivše države (Jugoslavija, op.a.) sa kojom Skoplje potpisuje ovaj sporazum. Zahvaljujući ambasadoru BiH u Skoplju, koji je uključen u proces, osiguran je kvalitetan sastanka i potpisivanje sporazuma", rekao je Šilegov.
Smatra da Skaka i on kao gradonačelnici mogu ostvariti ozbiljnu saradnju, jer građane i Skoplja i Sarajeva muče isti problemi, poput zagađenja u urbanim zonama, određene infrastrukture i slično.

Šilegov je dodao da je sa kolegom iz Sarajeva parafirao i Sporazum o razmjeni iskustava između javnih saobraćajnih preduzeća glavnih gradova Makedonije i BiH, ali i u pogledu eksploatacije žičare.Šilegov je izrazio nadanje da će dobra saradnja gradova biti i motiv građanima Sarajeva da posjete Skoplje. Napomenuo je da Skoplje ima najljepši bazar na Balkanu, koja je vrlo autentičan.

Skaka se zahvalio Šilegovu na gostoprimstvu i rekao da je sporazum o bratimljenju dobar početak uspješne suradnje dva grada.

"Za grad Sarajevo ovo je veoma važan dan iz razloga što je ovo prvi glavni grad nakon raspada naše zajedničke države Jugoslavije s kojim se Sarajevo zbratimilo. Drago mi je što dva grada njeguju multikulturalnost i multietničnost, po čemu su prepoznatljivi i vjerujem da ćemo tim putem nastaviti i u budućnosti, odnosno da ćemo zadržati taj kurs", istakao je Skaka, dodavši da je Gradsko vijeće Sarajeva u julu prošle godine donijelo odluku da unaprijedi saradnju sa Skopljem.
Rekao je i da mu je posebno drago da je inicijativa za bratimljenje dva grada inicirana iz Dječjeg parlamenta Makedonije i Fondacije "Djeca stubovi svijeta" iz BiH.

Poručio je da je to jasna poruka da su mladi okrenuti budućnosti, razvoju svih pozitivnih procesa u obje zemlje, regionu i Evropi.

Uz gradonačelnike, današnjem potpisivanju sporazuma o bratimljenju Skoplja i Sarajeva prisustvovale su i delegacija i savjetnici u administracijama glavnih gradova Makedonije i BiH.


Radio Sarajevo

Stranice