Svečanost u kasarni Kosova povodom Dana OS BiH, 1. decembra - FOTO - Magazin PRESS

Breaking

28. 11. 2017.

Svečanost u kasarni Kosova povodom Dana OS BiH, 1. decembra - FOTO

U prisustvu predstavnika institucija vlasti BPK Goražde, grada Goražda, općina u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona, državnih agencija, privrednih subjekata, vjerskih zajednica, EUFOR-a, boračkih organizacija, u kasarni Kosova,svečanošću u kojoj su učestvovali pripadnici 3. Pješadijskog puka, 4. Pješadijske brigade OS BiH, obilježen je Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 1. decembar.
Nakon predaje raporta i intoniranja državne himne, brojnim zvanicama, postrojenim oficirima, podoficirma i vojnicima, obratio se komandant 3. Pješadijskog puka, major Mirnes Ćosić.

„OS BiH danas obilježavaju 12. godišnjicu svoga postojanja. Iako su formirane od tri vojske koje su u prošlom ratu bile na suprostavljenim stranama, OS BiH su poštivanjem zakona i propisa, profesionalnim odnosom i jedinstvom prilikom realizacije postavljenih zadataka, pokazale da je suživot u BiH moguć, naravno uz dosta uloženog truda i tolerancije.



Po ocjeni vrhovne komande OS BiH, kao i drugih međunarodnih subjekata koji aktivno prate situaciju u BiH, OS BiH su u proteklih 12 godina izrasle u moderne Oružane snage, sposobne da djeluju i izvan granica vlastite zemlje. Učešćem i postignutim uspjesima u operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, pripadnici OS BiH pa samim tim i 3.pb su pokazali i dokazali da rame uz rame sa američkim, njemačkim, danskim i vojnicima drugih zemalja, mogu profesionalno realizovati sve postavljene zadatke u operaciji koja se smatra jednom od najtežih i najzahtijevnijih trenutno u svijetu – rekao je Ćosić istakavši da će 3. pješadijski bataljon će i u buduće biti spreman da u svakom momentu pruži pomoć lokalnoj zajednici u kriznim situacijama u slučaju elementarnih nepogoda koje mogu zadesiti ovo područje, pa smo i svoju obuku usmjerili u tom pravcu.



Jedan od takvih događaja – obuke u ovoj godini, istakao je major Ćosić - bila je zajednička vježba: “OPM – CIMIC/pomoć civilnom stanovništvu u slučaju poplava”, u rejonu „Ada“ Ustikolina koja je pokazala visok nivo uvježbanosti i saradnje Oružanih snaga BiH, specijalizovanih službi i jedinica civilne zaštite.



Čestitke svim pripadnicima Oružanih snaga BiH uputila je ovom prilikom Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde naglasivši zavidan stepen organizovanosti i nemjerljiv doprinos Oružanih snaga u ukupnom procesu izgradnje i stabilnosti Bosne i Hercegovine.
U povodu Dana Oružanih snaga BiH, pojedinim pripadnicima 3.pješadijskog bataljona dodijeljenje su pohvale i stimulativne mjere.
Tokom svečanosti u kasarni Kosova , segment obučenosti u borilačkim vještinama demonstrirali su vojnici Damir Smajić i Alden Kundo, a vještinu rasklapanja i sklapanja ličnog naoružanja / sa povezom preko očiju/ pokazao je vojnik Almir Adilović.



Glas Goražda

Stranice