U kasarni "Dubrave" Živinice svečano obilježen Dan Oružanih snaga BiH - VIDEO - Magazin PRESS

Breaking

29. 11. 2017.

U kasarni "Dubrave" Živinice svečano obilježen Dan Oružanih snaga BiH - VIDEO

Komanda i jedinice 5. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) jučer su u kasarni i zračnoj bazi "Dubrave" Živinice svečano obilježili Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - 1. decembar.

Mnogobrojni, uspješno obavljeni zadaci su iza pripadnika 5. pješadijske brigade OSBiH, a posebno su ponosni na nekoliko mirovnih misija u Afganistanu.

Komandant 5. pješadijske brigade OSBiH, brigadni general Kenan Dautović kazao je da to već njihova treća rotacija koju ispunjavaju na najvećem mogućem nivou.

- Pored toga, na putu ka punopravnom NATO članstvu, kao vanjskopolitičkom cilju države BiH, apsolutno postižemo standarde i sve ono što je potrebno za interoperabilnost sa drugim državama članicama NATO saveza - naglasio je.

Aktivno su pomagali i civilne organe. Kako navodi Dautović, kada nema prirodnih nesreća pripremaju se za moguće prijetnje. Nastoje biti vidljivi lokalnoj zajednici, jer OSBiH su, podsjeća, narodna vojska. U svom sastavu imaju do 1.500 ljudi, premda nisu u cijelosti popunjeni. Već imaju planove za sljedeću godinu.

- Proces planiranja je trogodišnji, tako da već znamo šta ćemo raditi. Od narednih zadataka treba da završimo proces NATO evaluacije, te da eventualno prema odluci Predsjedništva BiH budemo upućeni u neki NATO operaciju u budućnosti - zaključio je.

Najzaslužniji pripadnici ove brigade, oficiri, podoficiri i vojnici su povodom Dana OSBiH novčano nagrađeni ili su javno pohvaljeni. Dodijeljene su i zahvalnice zaslužnim javnim institucijama, preduzećima, organizacijama, udruženjima i lokalnim zajednicama.


Faktor.ba

Stranice