Za pet godina Turska u BiH plasirala više od 444 milona KM - Magazin PRESS

Breaking

29. 11. 2017.

Za pet godina Turska u BiH plasirala više od 444 milona KM

Vlada Republike Turske kroz desetogodišnji Projekt ''Turska finansijska linija'' za pet godina u Bosnu i Heregovinu putem ZiraatBank i Bosna Bank International (BBI) plasirala je 444,24 milona KM.
Sredstva su plasirana za razvoj poljoprivrede, turizma, industrijske proizvodnje, trgovine, građevinarstva i održivog povratka.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc na konferenciji za medije u Sarajevu, u povodu predstavljanja rezultata tog projekta, kazao je da Turska nastoji da u BiH bude osigurana ekonomska stabilnost, prosperitet te bolji uslovi poslovanja i života.

"Kroz razne projekte podrške ekonomiji pokazali smo svoju bliskost sa BiH", istakao je Koc.

Pored ostalog, BBI banka plasirala je 111,73 miliona KM u privredne projekte, a direktor te banke Amer Bukvić je kazao da je zahvaljujući tim sredstvima omogućeno zapošljavanje 2.015 radnika, dok je indirektno 'kroz kooperante' zaposlen 1.081 radnik.

"BBI banka je opredijeljena da potiče razvoj privrede i stvara dobar poslovni ambijent. Realizacija povoljnih finansijskih linija je strateško opredjeljenje BBI banke, da bi privrednici u BiH imali mogućnost dobiti povoljna kreditna sredstva", istakao je Bukvić.

Iz "Turske finansijske linije" putem BBI banke finansiran je 4.241 zahtjev, odnosno za 3.786 povratničkih domaćinstava u 83 mjesta širom BiH, u ukupnom iznosu 55,51 milion KM, dok je iz dvije kreditne linije ZiraatBank BH d.d. plasirano 19,3 miliona KM za 767 povratničkih porodica, čime je omogućeno otvaranje samostalnih obrta, poljoprivrednih gazdinstava i drugih samostalnih djelatnosti.

"ZiraatBank BH će i u budućnosti, kao i do sada, doprinositi zdravom rastu domaće ekonomije te povećanju životnog standarda stanovnika BiH, kao i imati glavnu ulogu u jačanju privrednih veza s Vladom Republike Turske i rastu ulaganja iz Turske", naveo je direktor te banke Ali Riza Akbas.

Projekt ''Turska finansijska linija'' potpisan je na Trećem Sarajevo Business Forumu 2012. godine kada su odobrena sredstva od 100 miliona eura.

Dvije banke putem kojih Vlada Republike Turske realizira projekt nastavljaju s implementacijom, navodeći da je on vrlo značajan i društveno odgovoran.Magazin PRESS / Klix

Stranice