10. pripadnika OS BiH nagrađeno priznanjima za izbor najboljeg vojnika u Estoniji - Magazin PRESS

Breaking

08. 12. 2017.

10. pripadnika OS BiH nagrađeno priznanjima za izbor najboljeg vojnika u Estoniji

U Domu OS BiH upriličena je ceremonija uručenja priznanja za 10 pripadnika OS BiH, koji su učestvovali na takmičenjima za izbor najbolјeg vojnika Nacionalne garde Savezne Američke Države Merilend (2017 Best Warrior Competition NGM) i izviđačkom izazovu „Admiral Pitka Recon Challenge“ u Estoniji.

Ispred ZŠ OS BiH prigodne nagrade i priznanja uspješnim učesnicima takmičenja dodijelili su načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, s svojim zamjenicima general majorima Mirkom Tepšićem i Senadom Maševićem, dok je ispred SAD nagrade uručila komandant Nacionalne garde Merilenda general major Linda L. Singh, koja se nalazi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.
General pukovnik Anto Jeleč je čestitao nagrađenim pripadnicima OS BiH koji su očestvovali na navedenim takmičenjima. Zatim se zahvalio general majoru Lindi L. Singh na podršci koju NG Marylanda pruža OS BiH kroz programe edukacije našega personala i zajedničkim aktivnostima u obuci, kako u Marylandu tako i u Bosni i Hercegovini.

General major Linda L. Singh, naglasila je zadovoljstvo programom saradnje sa OS BiH te izrazila svoje čvrsto opredjeljenje za nastavak ovoga programa kroz planirane i nove projekte, te se posebno zahvalila na ukazanoj pažnji koju ima od strane MO i OS BiH tokom njene posjete našoj zemlji.

Na takmičenju za najboljeg vojnika „Best Warrior“ koje se svake godine organizuje u SAD od strane Nacionalne garde Merylend, po drugi put su kao takmičari učestvovali i pripadnici OS BiH (tim od 3 pripadnika) i tom prilikom ostvarili zapažene rezultate. Takmičenje se sastoji iz 10 vojničkih disciplina  koje su kombinacija taktičkog, teoretskog i praktičnog dijela.Također, pripadnici OS BiH (tim od 7 pripadnika) su po prvi put ove godine učestvovali na takmičenju izviđački izazov „Admiral Pitka Recon Challenge“ u Estoniji, koji je jedan od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja u svijetu, a na kojem su učestvovali pripadnici oružanih snaga iz 11 zemalja. Veoma važno je naglasiti da su pripadnici OS BiH, iako po prvi put učestvuju u ovom takmičenju, uspješno završili takmičenje i u zadanom vremenu prešli ciljnu liniju, što je na ovom takmičenju jedino mjerilo uspjeha, dok neki učesnici u tome nisu uspjeli.
Učešćem na navedenim aktivnostima pripadnici OS BiH su stekli nova iskstva i usvojili nova znanja. Kvalitetnim, profesionalnim i uspješnim izvršavanjem zadataka tokom ovih takmičenja, pripadnici OS BiH još su jednom pokazali da su OS BiH spremne i obučene za učešće i u najsloženijim međunarodnim takmičenjima.Magazin PRESS / OS BiH

Stranice