CIVILNA ZAŠTITA POZIVA GRAĐANE NA SPREMNOST Iduće sedmice stižu jaki udari vjetra - Magazin PRESS

Breaking

07. 12. 2017.

CIVILNA ZAŠTITA POZIVA GRAĐANE NA SPREMNOST Iduće sedmice stižu jaki udari vjetra

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje zbog jakog olujnog vjetra sa izglednim orkanskim udarima od 100 kilometara na sat, a koji je najavljen za period 11. i 12. decembra.
Upozorenje je izdato za cijelu Bosnu i Hercegovinu u vremenu od 8 sati 11. decembra do 15. sati 12. decembra. Prosječna brzina vjetra južnog smjera između 40 i 60 km/h, sa udarima od 90 do 110 km/h.

Također, prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za dane vikenda pogoršanje vremenskih prilika bit će praćeno obilnijim sniježnim padavinama, čija visina bi mogla biti između 15 i 35 cm, a predviđaju se i niske temperature zraka.

S tim u vezi, Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo uputila je danas Preporuke pravnim i fizičkim licima u za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra.

"Sva pravna i fizička lica obavezna su da ODMAH preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno- tehničkih sredstava. Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete", stoji u saopćenju.

Podsjećaju sva pravna i fizička lica i na obaveze koje su im predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o upravljanjem zajedničkim dijelovima zgrade koji propisuju poduzimanje mjera na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica.

Također, posebno apeluju i na pravna lica koja imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore sa svim nivoima vlasti, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reaguju na najavljene sniježne padavine.Magazin PRESS / Klix

Stranice