FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA BPK U DUGOVIMA Bolesna vlast se liječi tjeranjem doktora - Magazin PRESS

Breaking

24. 12. 2017.

FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA BPK U DUGOVIMA Bolesna vlast se liječi tjeranjem doktora

Vanredna sjednica Skupštine BPK-a Goražde nije dala odgovor na pitanje da li će građani ovog kantona ostati bez ljekara koji su dan ranije podnijeli ostavke

Početak otkaznog roka za više od 40 ljekara koji su u BPK-u Goražde podnijeli otkaze, jer štrajk koji je počeo prije 48 dana nije dao rezultata, obilježilo je jučerašnje, vanredno zasjedanje kantonalne Skupštine. Dogovor koji je postigla sa Sindikatom doktora i stomatologa, Vlada BPK-a Goražde je povukla i priču uz podršku parlamentarne većine okrenula ka pronalaženju rješenja za sve zaposlene na budžetu i vanbudžetskim fondovima, koji su također najavili mogućnost stupanja u štrajk.

(Ne)razumni ljudi

- Bili smo blizu dogovora s ljekarima, ali kada smo vidjeli da bi pojedinačna rješenja izazvala lančanu reakciju, odustali smo jer nema novca za iskorak u svakom segmentu, poručio je premijer BPK-a Goražde Emir Oković sa skupštinske govornice.

U Sindikatu doktora i stomatologa su bili iznenađeni odnosom Vlade, jer je dogovor podrazumijevao znatno manje povećanje plaća u odnosu na druge kantone.

- Vlada nas je razvlačila 47 dana, ovo je igra protiv nas. Shvatajući težinu finansijske situacije u BPK-u Goražde, pristali smo na satnicu od 2,11 maraka, dok su kolege u drugim kantonima dobile 2,32. Pristali smo i na niže koeficijente za 20 posto, rekao nam je dr. Fahrudin Balijagić, predsjednik Sindikata doktora i stomatologa BPK-a.

Ako je suditi prema istupu poslanika Senada Čelje iz Stranke za BiH, parlamentarna većina u čije ime je govorio spremna je goraždanskim ljekarima vidjeti leđa. Neke od njih čak smatraju nezahvalnim, jer ne cijene što su dobili posao i priliku za školovanje i specijalizaciju o trošku osiguranika. Sindikat doktora je optužen za nezakonit štrajk, zbog čega je traženo da reaguju nadležne institucije.

Napad na ljekare pokušao se opravdati tobožnjom brigom za ostale uposlenike u zdravstvu, čiji je sindikat također u štrajku. O kakvoj zabrinutosti se radi, najbolje ilustrira činjenica da uskoro ističe potpisani kolektivni ugovor sa Sindikatom zdravstvenih radnika, kojim je bila predviđena veća satnica od dogovorene s doktorima, a koji nikad nije ispoštovan.

- Prateći ovu skupštinu, moram iskazati razočarenje, jer se u sekundarni plan gura činjenica da je većina ljekara podnijela otkaze. Ako u petak ostanemo bez doktora, to će biti katastrofa i ja sve u Skupštini pitam ko je spreman preuzeti odgovornost za to, poručio je direktor Kantonalne bolnice u Goraždu, dr. Muedin Silajdžić.

Nije se složio sa stavom parlamentarne većine u tome da se doktori lako mogu zamijeniti. Pokazao je da su otkaze dali svi internisti, hirurzi i jedini anesteziolog, za kojeg je godinama unazad bilo teško obezbijediti čak i zamjenu kad ode na odmor. Poslanik SBB-a Nihad Čulov također se ne slaže s većinom da su doktori nerazumni ljudi, već problem vidi u činjenici da se 10 mjeseci nije rješavao problem.

Davanje otkaza više od 40 goraždanskih ljekara (zbog njihovog lošeg finansijskog statusa) veoma je pogodilo prim. dr. Srećka Đikića, koji je u vrijeme najžešćeg ratnog granatiranja Goražda, sa još jednim sarajevskim doktorom, Goranom Akšamijom, radio u goraždanskoj bolnici.

- Moje kolege u Goraždu ne traže da im satnica bude preko deset maraka, oni traže 2,11 KM. Više ima spremačica u Predsjedništvu BiH. Njima je najteže to što svako kome to padne na pamet obezvređuje njihov posao, poručio je Đikić.

Za Oslobođenje se sjetio svog, ali i doprinosa svih ljekara u odbrani Goražda koji su radili skoro u nemogućim uvjetima, konstatujući da onima koji danas odlučuju o životu zdravstvenog osoblja i pacijenata to nema ko reći.

- Neće se Asim Čalija hvaliti time niti će neko od tih doktora i drugog osoblja vući za rukav premijera ili ministricu. Znam, neće to uraditi ni Asim ni Sabina Gušo ni dr. Nemec, dr. Tutić, ni dr. Begović... Neće pogotovo govoriti njihove poginule kolege, danas kao da ih bog nije dao, kaže Đikić.

Prema informacijama do kojih je došlo Oslobođenje, doktori su problem jer nije bilo spremnosti u zdravstvenim ustanovama da se pristane na plan vlasti kojim bi se nakon povećanja satnice uposlenim u zdravstvu smanjili koeficijenti za obračun plaće. Međutim, nisu problem koeficijenti, pa ni visina boda za obračun plaće, već činjenica da se godinama pod tepih pokušavaju gurnuti problemi u Fondu zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde.

- Smijenili ste direktora Fonda koji je stabilizovao njegovo poslovanje i doveli pripravnika da upravlja institucijom koja raspolaže sa 14 miliona maraka. Pripravnici to ne mogu raditi, pa ste promijenili još nekoliko direktora i Fond koji je poslovao pozitivno doveli u gubitak, poručio je poslanik SDP-a Suad Došlo.

Aktuelni direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Hamed Topuz ne vidi mogućnost povećanja plaća ni doktorima ni zdravstvenim radnicima bez finansijske podrške kantonalne Vlade.

- Dubioza u Fondu je veća od četiri miliona, para za ovo nema. Imamo veliki dug prema Kliničkom centru Sarajevo, koji pokušavamo izmiriti na rate. Puno je ovdje problema o kojima se šutjelo, od esencijalne liste, bolovanja dužeg od 42 dana, troškova vanbolničkog liječenja i drugih stvari, za Oslobođenje je rekao Topuz.

Za takvo stanje dijelom krivi i ljekare, koji prekomjernim izdavanjem recepata i procjenom šta se treba liječiti van BPK-a Goražde doprinose urušavanju sistema.

Dugovi dobavljačima

Poslovanje Fonda zdravstvenog osiguranja na koje, prema mišljenju dijela poslanika u kantonalnoj Skupštini, uticaj ima farmaceutska mafija, negativno se odražava i na rad zdravstvenih ustanova.

Domovi zdravlja i Kantonalna bolnica muku muče s medicinskim materijalom i održavanjem opreme, jer se duguje dobavljačima. Dom zdravlja Goražde je, prema riječima direktora dr. Edina Čengića, izmirio obaveze sa septembrom, dok Kantonalna bolnica ima akumulirani gubitak od približno milion maraka. Posebna je priča da još nema adekvatne reakcije kako bi Fond zdravstvenog osiguranja naplatio potraživanja od skoro pet miliona maraka. Javna tajna u Goraždu je da doprinose godinama ne uplaćuju neki od velikih privrednih subjekata, a da sa uplatama kasne čak i pojedini budžetski korisnici.

Nakon sjednice Skupštine, Goraždanima nije data nikakva garancija da od petka neće imati ko da ih liječi. Prije će biti da je istina kako je parlamentarna većina preko leđa građana i doktora željela riješiti unutarstranačke probleme, koji su prijetili čak i obaranjem Vlade, o čemu se posljednjih dana u Goraždu puno govorilo.Magazin PRESS / Oslobođenje

Stranice