ISTRAŽILI SMO Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati Novu godinu - Magazin PRESS

Breaking

30. 12. 2017.

ISTRAŽILI SMO Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati Novu godinu

Užurbanost, gužve u trgovačkim centrima, te brojni turisti na ulicama karakterišu sutuaciju u bosanskohercegovačkim gradovima pretposljednjeg dana ove godine.

Posljednje pripreme za doček Nove godine su u toku. Dopisnici "Dnevnog avaza" opisali su nam kako izgleda prednovogodišnje ludilo u bh. gradovima, a sve možete vidjeti u galeriji fotografija "Avazovih" fotoreportera i dopisnika.

Tuzla

Drugu godinu zaredom Tuzlaci će najluđu noć dočekati na Trgu slobode, a u 2018. ući će uz novosadsku grupu "The Frajle" i vatromet. Osim razigranih i atraktivnih Novosađanki, sve oni koji se odluče da Novu godinu dočekaju na otvorenom, zabavljat će i bendovi "Kristal" i "Big brothers", te Nesib Delibegović – Nesko. 
Inače, kada je u pitanju organizacija javnog dočeka nove godine, Grad Tuzla potrudio se da Trg slobode, ali i ostale gradske ulice i saobraćajnice izgledaju ljepše nego ikad prije.

Na Trgu je već desetak dana velika i bogato ukrašena jelka, svjetleća fontana i mnogobrojni lampinjoni. Sve ovo privlači veliki broj ljudi te su tako jelka i fontana postale omiljeno mjesto za selfi mnogih Tuzlaka i gostiju. Tako se dan prije Nove godine, na svakom uglu grada može osjetiti praznična atmosfera, a sve je dodatno upotpunila i „Zimska čarojila“

Ipak, oni koji se odluče da nogodišnju noć ne provedu na Trgu slobode, tuzlanski ugostitelji pripremili su za sve bogatu ponudu. Tako se doček Nove godine, ovisno od hotela i restorana, kreće od 30 do 80 KM.

Važno je napomenuti da će sutra ulice koje gravitiraju sa Trgom slobode biti zatvornene od šest sati ujutro. 

-Obavještavamo sve stanare i korisnike poslovnih prostora i parkirališta koji gravitiraju ulicama Atik Mahala i Stari Grad, kao i djelom parkirališta Trg Slobode, da će u nedjelju 31.12.2017. godine, od šest sati, zbog održavanja javnog dočeka Nove godine, biti obustavljen saobraćaj i onemogućeno parkiranje vozila u predmetnim ulicama i parkiralištu – navode iz JKP "Saobraćaj i komunikacije" Tuzla .

Srebrenik 

Iako se već odbrojavaju posljedni sati stare 2017. godine, na ulicama Srebrenika i u prodajnim objektima nema velikih gužvi koje su nekih ranijih godina najavljivale dolazak Nove godine.

Kao i prethodnih nekolikog godina, ni ovog puta u Srebreniku neće biti organiziranog dočeka Nove godine na otvorenom, ali to nikako ne znači da u ovom gradu neće biti novogodišnjeg slavlja.

Slavit će se u kafićima, diskotekama, restoranima i kućnom ambijentu, sve u skladu s finansijskim mogućnostima građana ovog grada.

Oni nešto imućniji slavit će u hotelima i luksuznim restoranima na području ove općine, u kojima za doček Nove godine uz muziku uživo i bogatu trpezu treba izdvojiti od 60 do 100 maraka. Kao i prethodnih godina, i ovog puta mlađi stanovnici ovog grada u najvećem broju odlučili su se za proslavu „najluđe noći“ u brojnim kafićima i diskotekama u kojima cijena aranžmana iznosi od 20 do 40 maraka.

Slavit će se i u kućnom ambijentu, u krugu porodice i prijatelja, što za mnoge predstavlja i najjeftiniju opciju dočeka Nove godine. Zahvaljujući povoljnim ponudama turističkih agencija, veliki broj mladih odlučio se i za odlazak u Sarajevo, Beograd i druge metropole u regionu gdje će dočekati Novu godinu na otvorenom uz poznate estradne zvijezde.

Zenica

U Zenici uveliko traju pripreme za doček Nove godine i spektakularni novogodišnji koncert grupe "Miligram". Na Trgu Alije Izetbegovića gdje će biti održan ovaj program, u toku je montiranje bine, a ulice su prepune šetača. Klizalište koje se nalazi na ovom trgu prepuno je najmlađih tako da je novogodišnji ugođaj ove godine u Zenici upotpunjen. Svi jedva čekaju novogodišnju noć.

Organizatori ističu da su sve pripremne radnje obavljene izuzetno profesionalno, tako da građani Zenice, kao i oni koji dolaze iz susjednih gradova i regije, mogu očekivati istinski spektakl.

Iz MUP-a ZDK apeliraju na građane da budu odgovorni i da ne koriste pirotehnička sredstva, jer će to biti sankcionirano. Također mole građane da budu savjesni i ne konzumiraju alkohol u većim količinama, a posebno da ne sjedaju za volan u alkoholiziranom stanju. Za ovu priliku bit će angažirani i inspektori u civilu, koji će biti među posjetiocima i koji će, u slučaju potrebe, reagirati na licu mjesta.

Inače, novogodišnji program u Zenici trajat će punih 12 sati, a počet će sutra tačno u podne tradicionalnim susretom zeničkih mališana, djevojčica i dječaka sa Djeda Mrazom, glumcima Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dječicom iz JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, te plesnim klubovima "Iskra" i "Stars".
Gračanica

Ove kao i ranijih godina, u Gračanici se priređuje organizovan doček Nove godine na otvorenom, pored simbola ovog grada, Sahat kule. Očekuje se nekoliko hiljada ljudi, koji će uživati u pjesmama dvojice Gračanlija, Ibrahima Jukana i Jakuba Džafića. Tačno u 24 sata se organizuje i vatromet. 

Goražde 

Predpraznične gužve su i u Goraždu, gdje su u toku posljednje pripreme za doček Nove godine.

Ni ovaj put organiziranog dočeka na otvorenom neće biti, pa će 2018. godinu Goraždani dočekati uglavnom u kućnoj atmosferi ili u ugostiteljskim objektima.

Oni koji žele promjenu dolaze u Sarajevo ili turističke centre u BiH i susjedstvu.

Prijedor 

Prijedorčane će u najluđoj noći zabavljati Beca Fantastik.

U Novu, 2018. godinu osim u kućnom ambijentu, Prijedorčani će ući u nekom od restorana, kafića, hotela, obližnje Mrakovice…, a biće organiziran i doček na otvorenom.

Na malom gradskom trgu u najluđoj noći zabavljaće ih Beca Fantastik. Za sve koji dođu osigurani su topli napici, čaj i kuhano vino, a u ponoć nakon čestitke gradonačelnika Milenka Đakovića očekuje ih i spektakularan vatromet.

Inače praznični ambijent upotpunili su danas i svi prijedorski bajkeri koji su tokom vožnje gradskim ulicama, djeci podijelili oko 300 novogodišnjih paketića. Prije tog su posjetili i odjel Pedijatrije opšte bolnice u Prijedoru i mališanima koji su na liječenju uz novogodišnje paketiće poželjeli što brže ozdravljenje.

Jajce

Dok se gradovi širom BiH pripremaju za najluđu noć, Jajčani će biti uskraćeni za organizirani doček Nove godine. 

Ipak, zbog loše ekonomske situacije veliki broj Jajčana će Novu godinu dočekati kod prijatelja, u ugostiteljskim objektima, gdje su cijene nešto jeftinije ili radno. U jajačkim restoranima i hotelima neće biti organizovanog slavlja.

U prodavnicama i trgovačkim centrima zabilježene su veće gužve. Veliki broj Jajčana došao je iz evropskih zemalja da provedu praznike u rodnom grad.

- Svake godine dolazimo iz Austrije da provedemo praznike u našoj zemlji. Puno je bolji osjećaj kad ih provodimo s rodbinom i prijateljima - govore nam Armin i Ana Hajder iz Linca.

Posljednji put doček na otvorenom u kraljevskom gradu organiziran je 2013. godine.

U želji da najmlađi stanovnici s osmijehom isprate staru i dočekaju Novu godinu, Općina Jajce podržala je inicijativu Centra za obrazovanje i druženje Jajce te se pridružila organiziranju dočeka Nove godine za najmlađe.

Program će početi sutra u 10 sati na platou ispred Doma kulture, a najmlađi Jajčani zabavit će se uz karaoke, ples te interaktivne i kreativne radionice.

U zabavnom programu učestvovat će Faruk Zjajo, te Lamija Leko, prošlogodišnja takmičarka u emisiji „Neki novi klinci“, Plesni klub LDF, Novi Most, PD Ćusine te COD Jajce.

Mostar 

Mostar je spreman za najluđu noć u godini.

Nakon desetogodišnje pauze grad na Neretvi imat će javni doček Nove godine, kao poklon Grada Mostara njegovim građanima.

Program započinje danas nastupom bendova "Tale Quale", "Floridus", "Smooth Groove","Blues Caravan" i "Malter Ego", a sve koji se odluče najluđu noć proslaviti na mostarskom Šetalištu sutra će zabavljati najpoznatiji mostarski bendovi i muzičari, između ostalih, "Zoster", "Mostar Sevdah Reunion", "Mostar Rock School Blues Bend" te "Sinergija".

Koncertni prostor kod mostarskog Šetališta, gdje će biti upriličen doček, već je spreman, bina je postavljena a brojni građani i turisti pristižu na ovu lokaciju, gdje će u večernjim satima započeti svirka. 

Organizatori i učesnici programa pozivaju sve da dođu na koncert i obećavaju odličnu zabavu i nazaboravan novogodišnji provod u gradu na Neretvi.

Trebinje 

Za posljednji dan 2017. godine, u Trebinju je pripremljen bogat program, koji počinje u 12 sati dočekom dječije Nove godine u bašti hotela "Platani", a za dobru zabavu najmlađih, uz Djeda Mraza pobrinuće se i mališani vrtića "Naša radost" i "Sunce", učenici Muzičke škole, plesne grupe "Maris" i gradskog KUD "Alat Swisslion".

Tokom dana predstavnici "Hercegovačke kuće" i organizacije "Slou fud" Trebinje pripremaće grah.
U novu 2018. godinu Trebinjce će, u dočeku na otvorenom, uvesti beogradski "Bla Bla bend", a predgrupa je trebinjski bend "Krugovi u žitu". Program počinje u 21 sat. Svim posjetiocima u novogodišnjjo noći biće služeno kuhano vino.

U brojnim trebinjskim restoranima, kafićima i hotelima organiziran je doček Nove godine. Cijena dočeka je od 15KM do 60KM, u zavisnosti šta je uključeno u ponudu, dok je u pojedinim ugostiteljskim objektima poput hotela Central park potrebna samo rezervacija stola.
Magazin PRESS / Avaz

Stranice