Još samo sati dijele Goražde od odlaska 50 doktora - Magazin PRESS

Breaking

27. 12. 2017.

Još samo sati dijele Goražde od odlaska 50 doktora

Nevjerovatno je da pojedinci u goraždanskoj vlasti doktore žele zamjeniti slanjem pacijenata u Foču

Doktori i Vlada u Goraždu se ni danas nisu dogovorili. To znači da sutra od 16 sati Goražde ostaje bez 50 doktora koji su prošle sedmice zbog odnosa vlasti prema štrajku, koji traje skoro dva mjeseca, podnijeli otkaze na radna mjesta. Vlada je ponovo ponudila samo djelomično ispunjavanje njihovih zahtjeva i vezala ih za sve uposlenike u zdravstvu.

- Za doktore ovo više nije pitanje visine plaće koja bi i potpunim ispunjavanjem naših zahtjeva opet bila najmanja u FBiH, ovo je pitanje dostojanstva, istakao je predsjednik Sindikata doktora i stomatologa Fahrudin Balijagić.

Premijer BPK Goražde smatra da su sindikati izigrali dogovor i ne shvata zašto doktorima smeta što se plaća želi jednako povećati svima. Podsjetili smo ga da Vlada skoro godinu nije ispoštovala potpisani kolektivni ugovor sa Sindikatom zdravstvenih radnika kojim je, umjesto sada ponuđene satnice 2,11, bila dogovorena 2,31.

- To nije ispoštovano jer u zdravstvenim ustanovama nisu dozvolili usvajanje novih pravilnika, kaže premijer Emir Oković.

Priznao je premijer da je promjena pravilnika značila smanjenje koeficijenata.

- Bez obzira na to, njima bi, da su pristali, bila povećana plaća, kaže Oković.

Za sada je nepoznato da li će se ostvariti najave premijera s današnjih pregovora da sa odlaskom doktora idu on i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde. Za doktore se zna, ako se sutra ne desi nešto novo od 16 sati, u Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja bi ostalo samo nekoliko doktora.

Skoro nevjerovatno zvuči da pojedinci u vlasti koji osporavaju prava doktora razmišljaju o davanju novca kako bi njihov odlazak kompenzirali slanjem pacijenata u Foču. Štrajk doktora vlast je iskoristila i za kupovinu predizbornih poena obećanjem da će povećati plaću svim budžetskim korisnicima, iako para u budžetima nedostaje. Iz grada na Drini, koji su lokalni političari prozvali privrednim čudom, sada od FBiH traže novac da bi mogli zadovoljiti osnovne funkcije sistema, a ruku planiraju zavući i u budžet općine Goražde, od koje iduće godine planiraju prisvojiti skoro milion prihodaOslobođenje

Stranice