Misija OSCE-a u BiH kritikovala Čovića zbog posljednjih izjava - Magazin PRESS

Breaking

04. 12. 2017.

Misija OSCE-a u BiH kritikovala Čovića zbog posljednjih izjava

Misija poziva sve lidere da promoviraju mir i stabilnost u državi tako što će poštovati presude MKSJ-a i domaćih pravosudnih institucija koje procesuiraju predmete ratnih zločina, saopćeno je za N1 iz OSCE-a.

Televizija N1 zamolila je OSCE da iznese stav povodom posljednjih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Čović je u petak tokom posjete Hrvatskoj izjavio kako je presuda u predmetu "Prlić" "zločinačka prema svakom časnom predstavniku i Hrvatskog vijeća odbrane i hrvatskog naroda i mi na to vrijeme moramo biti ponosni".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u drugoj izjavi, koju je dao isti dan, kazao: "Mi ćemo danas jasno kazati da ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka, ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH".

Povodom Čovićevih izjava, oglasio se ambasador Brus Berton (Bruce), šef Misije OSCE-a u BiH, čiji stav prenosimo u cijelosti:

"Kao što je Misija OSCE-a u BiH već navela u saopćenju za medije na ovu temu, presudom u žalbenom postupku u predmetu Prlić et al. završeno je jedno važno poglavlje u prevazilaženju prošlosti i zadovoljenju pravde za žrtve zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini tokom rata. Misija poziva sve lidere da promoviraju mir i stabilnost u državi tako što će poštovati presude MKSJ-a i domaćih pravosudnih institucija koje procesuiraju predmete ratnih zločina. Presude izrečene pojedincima ne bi trebalo tumačiti kao presude usmjerene protiv bilo koje etničke skupine. Istinsko pomirenje i dugotrajan prosperitet za sve građane BiH zahtijevaju značajnu i kontinuranu odgovornost i predanost političkih lidera u državi. Suzdržavanje od retorike podjela je ključni pokazatelj takve odgovornosti i predanosti", poručio je BertonMagazin PRESS / Avaz

Stranice