MLADI IZ HRVATSKE POSRAMILI PREDSJEDNICU Vi niste sposobni da... - Magazin PRESS

Breaking

08. 12. 2017.

MLADI IZ HRVATSKE POSRAMILI PREDSJEDNICU Vi niste sposobni da...

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je otvoreno pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović povodom posjete UN-u.

- Poštovana predsjednice Republike Hrvatske,

svojim jučerašnjim govorom pred Vijećem sigurnosti UN-a pokazali ste nevjerodostojnost svojih riječi i vlastitu nemogućnost provođenja politike suočavanja s prošlošću.

Pred Vijećem sigurnosti UN-a podržali ste rad MKSJ-a i govorili o Vašoj odgovornosti za poboljšanje odnosa s našim susjedima te usredotočenje na budućnost. Licemjerno ste izjavili da je potrebno ''naći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih trebaju odgovarati. S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih.''

Poštovana Predsjednice,

Vi se niste u stanju suočiti sa zločinima koje su počinili naši sunarodnjaci. Kroz svoje političko djelovanje u Republici Hrvatskoj izražavali ste simpatije prema ratnim zločincima te ste iskrivljavali ili selektivno prikazivali utvrđene činjenice i presude MKSJ-a što uveliko narušava odnose u regiji, kao i proces društvenog pomirenja.

Pred hrvatskom javnošću i pred međunarodnom zajednicom ste propustili napraviti ono što je najvažnije u procesu suočavanja s prošlošću, a to je osuda zločina za koje su odgovorne političke strukture i vojne snage naše Republike. Niste jasno i nedvosmisleno osudili agresorsku i zločinačku politiku koju je tadašnje vodstvo Republike Hrvatske na čelu s Franjom Tuđmanom, Jankom Bobetkom i Gojkom Šuškom vodilo u Bosni i Hercegovini.

Poštovana Predsjednice,

razočarani smo jer prihvatate samo presude MKSJ-a koje osuđuju osobe koje nisu hrvatske nacionalnosti i propuštate izraziti žaljenje i ispriku osobama bošnjačke i srpske nacionalnosti koje su bile žrtve zločina koje su počinile hrvatske snage. Princip kojim se Vi vodite glasi “Naši su uznici, vaši su zločinci”.

Poštovana Predsjednice,

nalazite se na poziciji na kojoj svojim djelovanjem možete uveliko pridonijeti procesu suočavanja s prošlošću na temelju činjenica i u skladu s principima pravde. Vi ipak konstantno ignorirate odgovornost vlastite političke funkcije da to učinite i prepuštate budućim generacijama da snose sav teret ovog zahtjevnog procesa.

Odgovorna politika predstavlja dosljednu osudu svakog zločina neovisno o nacionalnosti počinitelja ili žrtve, ispriku i reparacije žrtvama zločina te podršku krivičnog progona odgovornih za počinjenje. Jedino na taj način možemo raditi na suočavanju s prošlošću kao zalogu za bolju budućnost, jer ona je kao što ste zaključili u svom govoru ''naša zajednička odgovornost''.

Slijedom svega izrečenog i s Vaše strane učinjenog, možemo zaključiti kako ste politički nevoljni i nesposobni provoditi odgovoran proces pomirenja i suočavanja s prošlošću i po tome će Vas mladi pamtiti, kao i generacije koje tek dolaze - navodi se u pismu Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske.Magazin PRESS / Patria

Stranice