Nezavisni sindikat uposlenih u zdravstvu u Goraždu traži sastanak sa vladom BPK - Magazin PRESS

Breaking

18. 12. 2017.

Nezavisni sindikat uposlenih u zdravstvu u Goraždu traži sastanak sa vladom BPK

Članovi Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde novim okupljanjem na vanrednoj sjednici skupštine sindikata u krugu Kantonalne bolnice u ovom gradu iskazali su nezadovoljstvo prijedlozima po kojima bi plaće ljekara bile, kako ističu, i do deset puta veće u odnosu na ostale uposlenike.
Nezavisni strukovni sindikat neće dozvoliti bilo kakvu diskriminaciju i segregaciju po pitanju povećanja plaća određenoj grupi na uštrb ostalih uposlenika u zdravstvu, poručili su danas.

"Zdravstvo BPK Goražde se finansira isključivo novcem građana preko Fonda zdravstvenog osiguranja i timova koji pružaju usluge u zdravstvenim ustanovama. Ovim putem upozoravamo vladu da taj novac pravilno rasporedi po timovima, a ne samo određenoj grupi što traži sindikat doktora medicine i stomatologije. Ukoliko vlada smatra da pomenutoj grupi treba udovoljiti neka to učini iz vlastitih sredstava, a ne novcem Fonda zdravstvenog osiguranja. Ukoliko dođe do odvajanja određene grupe usposlenika u zdravstvu, u smislu povećanja koeficijenata, ovaj sindikat će zahtjevati jednako pravo za sve uposlene u oblasti zdravstva i shodno tome tražit će se linearno povećanje koeficijenata za sve uposlene u oblasti zdravstva", poručili su iz Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu.

Emir Baščelija, predsjednik sindikata najavio je da će već sutra na sastanku u zgradi kantona insistirati na prevazilaženju novonastale situacije.

"Ako budu povećali koeficijente doktorima mi ćemo proširiti naš zahtjev gdje ćemo onda i mi tražiti linearno povećanje za sve, na način kako su doktorima. Smatramo da satnica od 2.31 KM može zadovoljiti potrebe svih, a ljekari su već svojim koeficijentima odvojeni u odnosu na ostale uposlene", ističe Baščelija.

Okupljenim članovima sindikata podršku je pružila i nekolicina građana kao i predstavnici nekoliko udruženja.Magazin PRESS / Klix

Stranice