Oko 300 pripadnika OS BiH dolazi na protest policije - Magazin PRESS

Breaking

24. 12. 2017.

Oko 300 pripadnika OS BiH dolazi na protest policije

Najmanje 300 članova Sindikata Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH učestvovat će, kao podrška, u protestima policijskih službenika u FBiH planiranim za četvrtak pred zgradom Federalnog parlamenta, rekao nam je Uzeir Šandal, predsjednik ovog sindikata, i napomenuo da će u protestu učestvovati civilna lica zaposlena u Ministarstvu.
Upućena pisma

- Podržavamo sindikate policije, jer su u pravu - istakao je Šandal, koji je predsjednik jednog od dva sindikata Ministarstva odbrane BiH.

U međuvremenu su ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari upućena i pisma u kojima federalne policajce podržavaju kolege iz Crne Gore i Slovenije. Prije njih učinili su to Evropsko vijeće policijskih sindikata i kolege iz Hrvatske i Srbije.

Realne mogućnosti

Iz sindikata policijskih službenika u FBiH zahvalili su na podršci te su naveli da podržavaju i zahtjeve drugih sindikata koji se ovih dana upućuju prema Vladi FBiH, ali da ti zahtjevi moraju uvažiti realne mogućnosti i praksu zemalja regiona.

Učiteljima penzije niže do 200 KM

Prema novom zakonu, penzije učiteljima bile bi niže za 100 do 200 KM, kazao je Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu. Istakao je da su sami napravili izračun za određene kategorije budućih penzionera, jer ga od Vlade nikad nisu dobili.

- Svim budućim penzionerima smanjuju se penzije. Od trenutnog broja radnika u FBiH, čak 370.000 njih imat će znatno niže penzije prema Vladinom prijedlogu zakona u odnosu na postojeće stanje. Preostali broj radnika sveden je na minimalne i zagarantovane penzije - tvrdi Karajbić.Magazin PRESS / Avaz

Stranice