Oni koji tjeraju doktore rade protiv Goražda - Magazin PRESS

Breaking

24. 12. 2017.

Oni koji tjeraju doktore rade protiv Goražda

- Odnos vlasti prema doktorima u Goraždu nije pitanje koeficijenata i visine plaće, to je samo nastavak smišljenog i kontinuiranog ataka na dostojanstvo svih koji misle da zaslužuju više od pukog preživljavanja koje im nude manje vrijedniji od njih, smatra Bekan

Povodom kolektivnog otkaza ljekara BPK oglasila se stranka. U svom saopćenju najoštrije osudila odnos parlamentarne većine u BPK Goražde koja je, kako navode, svojom nebrigom već skoro dva mjeseca ostavila bez adekvatne zdravstvene zaštite.

" Nedopustivo je da se pod pritiskom grupice političkih trgovaca sumnjivih moralnih načela i vrlo upitnih kompetencija provodi obračun sa goraždanskim ljekarima umjesto sa onima koji su urušili sistem zdravstvene zaštite u BPK Goražde. Nedospustivo je i sramotno da poslanik Stranke za BiH Senad Čeljo koji je bio pod sumnjom za krivično djelo dok je radio kao pravnik u zdravstvu, gdje je zaposlio i suprugu omalovažava doktore i pokazuje im put iz Goražda. Nemoralno je da skupštinski zastupnici koji su bili pod istragom za kupovinu glasova i zloupotrebu finansijskih sredstava ucjenjuju doktore, dok svoju djecu koja i nisu bili neki učenici zapošljavaju na državne jasle. Za njih ima para, a doktori i školovana omladina se šalju iz Goražda, istakao je Amer Bekan, predsjednik Prve stranke BiH.
Licemjerno je i nepošteno, smatra on, da "zastupnici među kojima postoje i oni koji nisu savladali ni osnove maternjeg jezika ocjenjuju rad doktora, dok isti imaju enormno visoka primanja."

Prva stranka je uvjerena da ljudi u bijelom ne mogu biti neprijatelji stanovništva kako ih vlasti i njima odani mediji pokušavaju predstaviti. Dokazali su to nebrojeno puta, prije svega tokom rata, ali i u štrajku reagujući na svaki hitan slučaj.

- Odnos vlasti prema doktorima u Goraždu nije pitanje koeficijenata i visine plaće, to je samo nastavak smišljenog i kontinuiranog ataka na dostojanstvo svih koji misle da zaslužuju više od pukog preživljavanja koje im nude manje vrijedniji od njih, smatra Bekan.

U saopštenju se, između ostalog, navodi i kako "pod krinkom brige za ostale budžetske korisnike aktuelna vlast kupuje socijalni mir, pravi kalkulaciju za naredne izbore i skriva sopstvenu nesposobnost koja je BPK Goražde dovela na rub opstojnosti".

- Ne traže doktori puno, ali vlast ima svoje prioritete kao što je školovanje predsjedavajuće Skupštine Aide Obuće i njenog stranačkog kolege Adisa Halilovića, ili ispunjavanje želja lokalnih tajkuna koji upravljaju kantonalnim premijerom Emirom Okovićem. Građani Goražda ne bi smjeli nasjedati na nove prevare lažnih Hrvata, ministara s lažnom diplomom, pripravnika u ministarskim foteljama i kriminalaca koji su davno počeli pripremati alternativu herojima u bijelom kroz Univerzitet sumnjivih referenci. ​Ne traže doktori puno, nego para nema, potrošila ih nesposobna vlast. Dokazuje to podatak da je Fond zdravstvenog osiguranja u dubiozi preko 4 miliona maraka. Istina je da zdravstvene ustanove nemaju dovoljno novca za materijal i održavanje opreme, dok pojedine firme, pa čak i budžetski korisnici za doprinose u zdravstvu duguju preko 5 miliona maraka. Nije problem u doktorima, problem je u vlasti koja je sama sebi postala svrha i koja će ako se nastavi sadašnji trend BPK Goražde svesti na broj stanovnika manje općine u BiH. Tragikomično je da vlast u gradu koji zovu privrednim čudom od FBiH traži sadaku da preživi, a obećava povećanje plaće svim budžetskim korisnicima. To je samo bacanje kosti među sindikate, koji trebaju i moraju da se bore za svoja prava, a nikako da ih jedni drugima osporavaju. Vlast ne smije otjerati doktore iz Goražda! Neki su i u ratu htjeli izmještati bolnicu, ali srećom bilo je dovoljno mudrih koji su znali da bi to značilo pad Goražda. Zato dragi građani, ne dajte se prevariti, stanite uz svoje doktore i sačuvajte Goražde", navodi se u saopštenju.


Oslobođenje

Stranice