Pismo iz Goražda obišlo BiH ali i regiju - Magazin PRESS

Breaking

22. 12. 2017.

Pismo iz Goražda obišlo BiH ali i regiju

Doktorica Emsudina Bavčić-Deljo je među 50 članova Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK, od kojih je 30 ljekara specijalista, koji su jučer potpisali otkaze o radu zbog neusvajanja Kolektivnog ugovora u tom kantonu.

Nakon što je Sindikat prošle sedmice sa Vladom BPK usaglasio satnicu od 2,11 KM, koja bi ljekarima u Bosansko-podrinjskom kantonu trebala donijeti prosječno povećanje plaća za oko 300 maraka, iz Vlade još nisu stavili svoj potpis na usaglašeni ugovor.

To je i izazvalo revolt 50 članova Sindikata koji su jučer potpisali svoje otkaze, a njihovim činom dovedeno je u pitanje liječenje pacijenata sa područja ovog kantona.

Među ljekarima specijalistima koji su dali otkaz je i doktorica iz Goražda Emsudina Bavčić-Deljo, koja je građanima javno rekla kako se osjeća zbog situacije u kojoj se nalaze zdravstveni radnici u BPK.

- Srce mi je puno što sam Goraždanka isto kao što sam ponosna na to što sam doktor. Ponosna sam na doktore našeg grada, jer nikad nismo bili jedinstveniji, ujedinjeniji i složniji. Bila sam ponosna kada sam završavala fakultet, kada sam magistrirala, specijalizirala i dobila primarijat. Bila sam ponosna što sam titulu doktora nauka donijela u Goražde, da dokažem svima da ovdje ima života, da ima potencijala i da imamo budućnost. Niko me nije školovao iz nečijih sredstava. Uvijek je tu bila moja porodica iza leđa i stotine neprospavanih noći. Koliko sam samo vremena uzela od svoje djece, ukrala od svog muža, da bih postala to što jesam. Nikad nisam platila ni jedan ispit, a kamoli diplomu. Ni jedna moja diploma nije preko noći osvanula... – napisala je prim. dr. Emsudina Bavčić-Deljo.

- Boli me nastala situacija, kao što me bole i reakcije pojedinaca. Iskreno me bole komentari "gdje su našli bolje, nek idu". Mogla sam otići. Ne jednom. Više puta. Ali sam izabrala da ostanem i nikad se nisam pokajala. Za one koji ne znaju, dijete sam Goražda, odrasla sam ovdje, snaha sam Goražda i rodila sam goraždansku djecu. Ubili su mi pola familije neki s brda, muž mi je cijeli rat proveo kao borac, al' to nije bitno. Važno je da sam ponosna i punog srca predala otkaz ugovora o radu, zajedno sa svojim kolegama iz Goražda i iz drugih krajeva. Meni su obraz i čast bitniji... – ističe doktorica Bavčić-Deljo i kaže kako ju je stid "situacije u koju su nas drugi doveli ne pitajući ni struku ni nauku".

Predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća za danas je zakazala vanrednu sjednicu Skupštine. Dnevni red utvrdit će se na samoj sjednici, a spekuliše se da bi se na dnevnom redu mogla naći smjena premijera Emira Okovića, kao i alarmantna situacija u zdravstvu u BPK.
Magazin PRESS / Faktor

Stranice