Pogledajte kakve će helikoptere uskoro nabaviti OS BiH - Magazin PRESS

Breaking

29. 12. 2017.

Pogledajte kakve će helikoptere uskoro nabaviti OS BiH

Helikopteri koje planira da kupi BiH za potrebe Oružanih snaga najverovatnije će biti nabavljeni od kompanije “Erbas”, saznaje „EuroBlic“.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donio je Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i OS BiH u vrijednosti 65 miliona KM. Plan je da letjelice budu nabavljene do 2021. godine, uz finansijsku pomoć Vlade SAD.

Naši izvori tvrde da to što Amerikanci sufinansiraju ovaj projekat ne znači da su uslovili od kog proizvođača moraju da se kupe helikopteri.

U Planu modernizacije OS BiH navedeno je da ćemo letelice nabaviti od “Erbasa”, jer one po karakteristikama zadovoljavaju potrebe BiH – tvrde izviori „EuroBlica“.

Dotrajalost

Savjet ministara i Predsjedništvo BiH su ranije podržali zahtijeve Ministarstva odbrane da se, zbog dotrajalosti i godina starosti postojećih letjelica, nabave dva nova srednja transportna helikoptera i dva vedra za gašenje požara za lake višenamenske helikoptere.

Na službenom sajtu “Erbasa” navedeno je da ova multinacionalna kompanija u ponudi ima četiri helikoptera srednje veličine, ali ako se budu birali oni s liste vojnih letjelica, BiH će moći da bira između 8 helikoptera.

Kako do novca

Međutim, problem je kako do 2021. obezbijediti novac za početak obnove vazduhoplovstva OS BiH. Za sada je Ministarstvo odbrane obezbijedilo 6,2 miliona KM uštedama na putnim troškovima, prevozu, gorivu, nabavkama materijala i na iznajmljivanju imovine i opreme.

Takođe, pet miliona dolara obećale su SAD donacijom iz programa vojne pomoći na osnovu sporazuma potpisanog sa Savjetom ministara BiH 2001.

Uštede i donacije

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da je plan da se nedostajući novac obezbijedi nastavkom ušteda, ali i kroz donacije.

- Možda jeste preambiciozno da do 2021. obezbijedimo sav novac, ali ćemo se potruditi da uspijemo – kaže Jerinić za „EuroBlic“.

Članica Zajedničke komisije za odbranu i bezbijednost parlamenta BiH Dušanka Majkić upozorava da toliki novac nije moguće naći bez promjene budžeta, a promjene nisu moguće bez saglasnosti Fiskalnog savjeta BiH.

- Istina je da Savjet ministara uvek stavi na stranu neki iznos za koji entiteti ne znaju, a to ne bi smijeli da rade. Institucije BiH bi trebalo da se finansiraju samo sa onoliko koliko su im troškovi i zato ne postoji rebalans budžeta BiH. Sve ostao bi se moralo vratiti entitetima. Ukoliko dođe do kupovine helikoptera, a ne bude tražena saglasnost entiteta, to znači da će te pare biti “uštinute” negde sa strane, a to nije dobro bez obzira da li nam helikopteri trebaju – kaže Majkićeva za „EuroBlic“.

Narudžba Srbije

Inače, i Srbija je od “Erbasa” naručila 9 helikoptera H114M za potrebe vojske i policije. Međutim, u pitanju je laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima, dok su najave OS BiH da trebaju veće letjelice.

Postojeći helikopteri OS BiH su zbog starosti i isteklih resursa u očajnom stanju, a u fukciji ih je tek oko osam.

Problemi s remontom

Dušanka Majkić podseća da Ministarstvo odbrane BiH već četiri godine nije u stanju da završi posao remonta postojećih helikoptera, jer tender pada „zbog toga što posao hoće da daju firmi u Litvaniji, koja nema sertifikat za popravku“.

- Istovremeno, ne daju ruskoj firmi, koja ih je i proizvela. To jesu stari helikopoteri, ali kada bi se propisno remontovali mogli bi da budu od pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda – kaže Majkićeva.


Magazin PRESS / Blic

Stranice