Predloženo da vojnici u OS BiH mogu ostati do 40. godine - Magazin PRESS

Breaking

12. 12. 2017.

Predloženo da vojnici u OS BiH mogu ostati do 40. godine

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine radi usklađivanja sa zaključkom Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH u pogledu dužine trajanja službe vojnika u profesionalnoj vojnoj službi.
Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH. Dopunama zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Ministarstvo odbrane BiH dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH s pribavljenim mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka.Magazin PRESS / Klix

Stranice