Pripadnici Oružanih snaga BiH osvjetlali obraz države u Afganistanu - Magazin PRESS

Breaking

21. 12. 2017.

Pripadnici Oružanih snaga BiH osvjetlali obraz države u Afganistanu

Pripadnici Pješadijske jedinice vojne policije štabnih oficira i podoficira Oružanih snaga BiH (OS BiH) poslije šestomjesečnog boravka u mirovnoj operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, u četvrtak su svečano dočekani u Kasarni „Aerodrom Dubrave“ kod Tuzle.

Četrdesetpet pripadnika OS BiH, od kojih i tri žene, proteklih šest mjeseci izvršavalo je svoju misiju u sastavu koalicionih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u bazi Bagram.

- Sretan sam što ste se svi vratili živi i zdravi. Zadovoljan, jer ste ponovo pokazali svoju profesionalnost, a ponosan sam zbog vaših ostvarenih rezultata. Naime, naši pripadnici iz Afganistana nose veliki broj priznanja i pohvala. Ostvarili smo i zavidne rezultate u sportskim aktivnostima – kaže general dr. Kenan Dautović, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH.

Komandant operativne komande generalmajor Dragan Vuković ističe kako su pripadnici OS BiH u Afganistanu iskazali kolektivni duh i da su s besprijekornim izvršavanjem povjerenih zadataka osvjetlali obraz OS BiH i BiH u mirovnoj misiji.

Među pripadnicima OS BiH bila je i Danijela Oroz, majka troje djece, koja je najbolji strijalac u rotaciji koja se vratila u BiH.

 -Poslije obuke i šest mjeseci provedenih u Afganistanu mogu reći da sam ponosna i sretna. Na vojnički način podnijela sam sve povjerene zadatke, a imala sam uistinu savršen i korektan odnos svih kolega – kaže Danijela Oroz, koja se brzo zaputila ka izlaznim kapijama kasarne kako bi se srela sa svojom djecom i porodicom.

Komanda 5. pješadijske brigade već početkom 2018. godine krenut će sa odabirom i selekcijom nove rotacije koja će otići u mirovnu misiju u Afganistan. Iz sastava te brigade u međunarodnu misiju podrške miru ISAF još u oktobru 2010. godine ispraćena je prva jedinica.

Nagrađeni pripadnici OS BiH

Za uspješno izvršenje dodijeljenih zadataka, generalmajor Dragan Vuković je pohvalio sljedeće pripadnike OS BiH: kaplare Mirzeta Trakića i Slavka Tešića, te vojnike I klase Marija Pericepa, Bojana Pušića i Moamera Zuku.Avaz

Stranice