Radeljašu zbog zloupotrebe položaja i pranja novca prijeti dugogodišnja robija - Magazin PRESS

Breaking

14. 12. 2017.

Radeljašu zbog zloupotrebe položaja i pranja novca prijeti dugogodišnja robija

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Eseda Radeljaša zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i pranja novca, koju je Tužilaštvo KS podiglo prije nekoliko dana.
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Eseda Radeljaša zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i pranja novca, koju je Tužilaštvo KS podiglo prije nekoliko dana.

Optužnica tereti Radeljaša da je kao zastupnik u Skupštini KS od 2013. do kraja 2014. godine novac iz kantonalnog budžeta, namijenjen isključivo za finansiranje političke stranke BOSS, usmjerio na svoj privatni račun u banci i to u iznosu od 114.255 KM. Nakon toga je cjelokupan iznos iskoristio za otplatu vlastitog bankovnog kredita.

Navodi se da je zloupotrebom položaja i pranjem novca pribavio sebi nezakonitu korist te oštetio političku stranku BOSS za navedeni iznos.

Podsjećamo, Radeljaša se tereti i za krivična djela ovjeravanja neistinitog sadržaja, podstrekavanja na zloupotrebu položaja, davanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca. Počinjenjem ovih krivičnih djela Radeljaš je sebi i drugima pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od blizu milion KM.

Pritvor je Radeljašu zbog navodno lošeg zdravstvenog stanja ukinut 3. novembra ove godine, a istog dana je pušten iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Sarajevo.

Iako je Vrhovni sud Federacije BiH usvojio žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo i utvrdio da zdravstveno stanje optuženog Eseda Radeljaša ne može biti zakonski razlog za ukidanje pritvora i puštanje da se brani sa slobode, Kantonalni sud u Sarajevu je ponovo donio rješenje o ukidanju pritvora zbog zdravstvenog stanja. Radeljaš je u KPZ "Miljacka" u Sarajevu ponovo vraćen u srijedu, nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH prihvatio žalbu koju je uložilo Tužilaštvo KS.Magazin PRESS / Klix

Stranice