ŠTA KAŽE DODIK Hoće li OS BiH naredne godine učestovati na obilježavanju neustavnog Dana RS-a - Magazin PRESS

Breaking

22. 12. 2017.

ŠTA KAŽE DODIK Hoće li OS BiH naredne godine učestovati na obilježavanju neustavnog Dana RS-a

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da Oružane snage BiH više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.
"Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske. Ne želim više da imam polemiku o ovome", rekao je Dodik sinoć za Televiziju K-3.

On je naveo da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u čast entiteta RS, u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju Dana RS-a.

"Počasni vod ćemo promovisati na Dan RS-a i ne trebaju nam Oružane snage BiH. Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše", istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbi iz političkih razloga moraju biti prisutni u Oružanim snagama BiH.

"I dalje ćemo slaviti naš praznik, a 9. januara naredne godine imat ćemo veliku svečanu akademiju. Bit će organizovana manifestacija kada ćemo postrojiti naše veterane i ono čime raspolažemo jer želimo da narod shvati da je RS spremna i da se brani", rekao je Dodik.

On je pozvao sve Srbe da 9. januara istaknu zastave RS-a i da bude proslavljena sloboda.

O svemu se oglasio i PDP koji je saopćio da je stavom da vojnici Oružanih snaga BiH ne treba da prisustvuju obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a Dodik ispunio silnu želju i Bošnjaka i stranaca koji su prošle godine pokušali na sve načine osporiti ovakav način proslave.

Iz PDP-a kažu da su prošle godine, kada je zbog silnih pritisaka "proradio srpski inat", bili ponosni na postrojene vojnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

"Za razliku od vlasti u RS, mi se ponosimo srpskim vojnicima i oficirima, kao i Srbima u Federaciji BiH koje su oni zaboravili", navode iz PDP-a.

Iz ove stranke su pozvali srpske vojnike i oficire u Oružanim snagama BiH da, kao i do sada, "pokažu gordost, dostojanstvo i ponos".

Podsjećamo, Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a. Uprkos tome, vlasti iz manjeg bh. entiteta nastavile su praksu obilježavanja, a pravosudni organi države BiH do sada nikoga nisu procesuirali zbog toga.Magazin PRESS / Klix

Stranice