Što nikako ne smijete da radite sa kosom nakon farbanja? - Magazin PRESS

Breaking

02. 12. 2017.

Što nikako ne smijete da radite sa kosom nakon farbanja?

Evo šta nikako ne treba da radite nakon farbanja!

1. Pranje kose dan posle farbanja
Ovo je jedno od najčešćih grešaka koje prave devojke sa farbanom kosom. Nakon farbanja kose treba sačekati barem 72 sata pre ponovnog pranja. Naime, potrebno je tri dana kako bi se dlaka potpuno zatvorila, koja će onda duže trajati.

2. Često pranje kose
Stručnjaci tvrde da je najveći neprijatelj farbane kose voda. Svakako bi trebale da izbjegavate svakodnevno pranje, a ako vam se kosa brzo masti, alternativa je šampon za suho pranje. Osim toga, trebale biste izbjegavati i potapanje kose u vodi. Naime, iako je nakon ispiranja kose užitak ostati još nekoliko minuta ispod toplog tuša, treba da imate na umu da tako brže ispirete boju.

3. Ispiranje vrućom vodom
Kada perete kosu, koristite mlaku ili još bolje, ako možete, gotovo hladnu vodu. Topla voda ljušti gornje slojeve vlasi i to je jedan od glavnih razloga zašto boja blijedi. Što je voda toplija, to će brže boja izblijediti.

4. Pogrešan regenerator za kosu
Kako biste očuvale boju, koristite regenerator za obojenu kosu koji ima specifičnu formulu koja štiti boju. On stvara zaštitni sloj i spriječava ispiranje boje.

5. Pregrubo trljanje peškirom
Boja može izblijediti, a vrhovi izgledati suho ako kosu prejako trljate peškirom. Umjesto toga, kosu lagano pritisnite peškirom kako bi upio vodu, a potom je sušite što je duže moguće na vazduhu.

6. Pretjerana upotreba pegle, figara i fena
Frabana kosa osjetljivija je na toplotu. Kako biste je očuvale zdravom i sjajnom, najbolje bi bilo da smanjite upotrebu raznih pomagala za stilizovanje. A kada ih koristite, svakako biste prije toga trebale da nanesete sredstvo za zaštitu od toplote.

7. Neravnomjerno ponovno farbanje
Kada je vrijeme za ponovno farbanje izrastka, često se dogodi da žene kod kuće obavljaju “brzinsko” farbanje, koje najčešće ispadne neravnomjerno. Kako bi kosu obojile ravnomerno, potrebno je naneti boju prvo na koren kose. Nakon što boja odstoji, nagnite se nad kadu, na glavu dodajte malo tople vode i kružnim pokretima, kao da šamponirate kosu, boju prstima rasporedite po celoj dužini sve do vrhova. Cio postupak trebao bi da traje oko dva minuta.Magazin PRESS

Stranice