Trostruki ubica iz Goražda upućen u bolnicu na opservaciju - Magazin PRESS

Breaking

08. 12. 2017.

Trostruki ubica iz Goražda upućen u bolnicu na opservaciju

Nakon vještačenja procesne sposobnosti Nezira Kamenice (20), mladića koji je u maju ove godine u goraždanskom selu Bogoušići sjekirom ubio svoju majku, nanu i očuha, Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je rješenje o prekidu postupka u trajanju od šest mjeseci, za koje vrijeme će on biti na opservaciji u bolnici Jagomir.

Rješenje je, uz saglasnost kantonalnog tužioca i branioca optuženog, donijela predsjedavajuća Sudskog vijeća Rozita Šimić, koja je kazala da će se nakon opservacije iz bolnice oglasiti o njegovom stanju, te će biti donijeta odluka o nastavku procesa.

Prethodno je vještak neuropsihijatrijske struke Omer Ćemalović, koji je vještačio Nezirovu sposobnost praćenja suđenja, kazao da se kod njega razvio nesvjestan oblik reagiranja, odnosno disocijativna reakcija negiranja i suočavanja sa okolnostima pod kojima je počinio djelo za koje se tereti.

- U pitanju je potpuno nesjećanje i negiranje radnje i ovdje se ne radi o simulaciji. Moj prijedlog je da on dođe u bolnicu, gdje će biti na opserviranju i kada bude dobro o tome ćemo obavijestiti sud. On nema duševno oboljenje i ovo je privremeno stanje - kazao je Ćemalović.

On je dodao da se kod Kamenice, kada se suočio s onim što se desilo i postao svjestan okolnosti i djela koje je počinio, javio oblik disocijativne reakcije i mehanizma odbrane.

- Kod prvog vještačenja utvrđeno je da je on bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Ovo sad je reaktivno stanje i nesvjesna reakcija - kazao je Ćemalović.

Kamenicin advokat Ferid Abaz kazao je da je nakon prvog razgovora s njim svaki dalji kontakt bio nemoguć, upravo iz razloga koje je Ćemalović obrazložio.

- Od zadnjeg pretresa do danas sam četiri puta dolazio u pritvor da sa njim razgovaram, od čega sam samo jednom pričao s njim i nikakav komentar od njega nisam dobio. Nezir apsolutno nije komunikativan, a iz njegove gestikulacije se vidjelo da je samo slušao šta sam mu rekao, a onda je ustao i otišao u pritvorsku jedinicu. Ni riječi nije progovorio - kazao je Abaz.

Podsjećamo, prethodno ročište na kojem je trebalo početi suđenje Kamenici, odgođeno je upravo iz problema u komunikaciji s optuženim, koji je djelovao potpuno izgubljeno i nesvjestan svega oko sebe,a u jednom trenutku je čak pitao i gdje se nalazi.

Vijeće je tada, nakon što je prethodno isključena javnost, donijelo odluku da se obavi timsko neuropsihijatrijsko vještačenje, čiji nalaz je danas iznio dr. Ćemalović.Magazin PRESS / Faktor

Stranice