U Afganistan ispraćeno 45 pripadnika Oružanih snaga BiH - Magazin PRESS

Breaking

04. 12. 2017.

U Afganistan ispraćeno 45 pripadnika Oružanih snaga BiH

Svečani ispraćaj 45 pripadnika pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i pet pripadnika vojno-policijske jedinice u misiju podrške miru u Afganistanu održan je u danas u kasarni "Božan Šimović'' u Čapljini.

Tom prilikom, komandant 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, brigadni general Tomo Kolenda rekao je kako je jedinica obučena i osposobljena za izvršavanje misije u Islamskoj Republici Afganistan.

Jedinica je kroz šest mjeseci obuke prošla sve taktike, tehnike i procedure isključivo usmjerene na izvršavanje misije koja ih očekuje u Afganistanu, dodao je Kolenda.

U misiju odlazi 45 vojnika, od kojih su tri pripadnice ženskog spola, te pet pripadnika vojno-policijske jedinice od kojih je jedna pripadnica ženskog spola.

- Pješačka jedinica provodit će osiguranje jedne od baza koalicijskih snaga u Afganistanu, a vojno-policijska jedinica izvršavat će isključivo vojnopolicijske zadaće - rekao je brigadni general.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general pukovnik Anto Jeleč rekao je kako je želja komande Oružanih snaga BiH da misija bude uspješna te da bh. vojnici, na euroatlantskom putu i na putu aktivacije MAP-a, budu još prisutniji u NATO vođenim operacijama.

- Prvi put u misiju upućujemo i vojne policajce, a za povećanje smo se opredijelili zato što misija to zahtijeva. To nama daje mogućnost da provjerimo ono što smo naučili i zašto smo se osposobili, kako bismo u budućnosti činili bolje planove, kako bi Oružane snage BiH, pojedinci i jedinice bili bolji, efikasniji i bolji organizirani - kazao je Jeleč.

Dodao je kako je ocjena NATO štaba da Oružane snage BiH dobro rade svoj posao.


Avaz

Stranice