Umjesto počasne jedinice OS BiH, svečana jedinica MUP-a RS - Magazin PRESS

Breaking

26. 12. 2017.

Umjesto počasne jedinice OS BiH, svečana jedinica MUP-a RS

Svečana jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) učestvovat će u obilježavanju 9. januara, "Dana RS“ koji je osporio Ustavni sud BiH.

Resorni ministar Dragan Lukač kaže da su u ovoj jedinici mladi pripadnici entitetske policije.

On je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je cilj MUPRS-a da obilježavanje 9. januara prođe bez problema.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je nedavno izjavio da Oružane snage BiH više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara te da će biti formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju tog događaja.

Pripreme već traju, u glavnoj ulici Banje Luke već su istaknute i zastave RS-a.

Programom proslave, kao i prethodnih godina, predviđeni su tradicionalni prijemi kod predsjednika RS-a te svečani defile na Trgu Krajine, akademija u sportskoj dvorani "Borik“ i prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9. januar, "Dan RS-a“, a Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Srpski zvaničnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo da praznuje svoj dan, što je urađeno i 9. januara ove godine, kada je održan svečani defile pripadnika policije, ratnih veterana, studenata sportskih udruženja i kulturno-umjetničkih društava iz bh. entiteta RS.

Za Bošnjake 9. januar nije prihvatljiv kao dan tog entiteta.TV N1

Stranice