Upoznajte troje mladih genijalaca iz BiH - Magazin PRESS

Breaking

12. 12. 2017.

Upoznajte troje mladih genijalaca iz BiH

Svečana dodjela nagrada najboljim učenicima Federacije BiH, održana krajem prošle sedmice u Mostaru, bila je svojevrsna smotra znanja, vještina i izvrsnosti. 

Tinejdžeri genijalci svojim bogatim biografijama ostavljaju sve bez teksta, a osim što su odlikaši, učenici i ponosi generacija, osvajači državnih, evropskih i međunarodnih nagrada, odlični su i sportisti, inovatori, humanitarni radnici i volonteri, neki od njih uporedo pohađaju dvije škole, a neki su sa 18 godina naučili voziti kamion od 7,5 tona!

Zlatne medalje

Među njima se posebno ističe gimnazijalka Hana Galijašević iz Velike Kladuše, prozvana ponosom Krajine, nakon što je ljetos na svjetskom takmičenju iz općeg znanja „The World Scholar's Cup“ u Atini proglašena najboljom učenicom u Evropi.

- U konkurenciji u mojoj kategoriji bilo je 800 učenika iz cijelog svijeta. Osvojila sam 14 medalja, osam zlatnih i šest srebrenih, a u Atini sam se uspjela plasirati i na impozantno takmičenje održano na prestižnom Univerzitetu „Yale“ u SAD - kaže nam Hana.

Na takmičenju na Univerzitetu „Yale“ učestvovalo je 1.100 učenika iz 52 zemlje, a Hana je ponovo osvjetlala obraz cijele BiH, u koju se vratila s tri zlatne i 11 srebrenih medalja.

Džejna Velić iz Goražda uporedo je završila dvije srednje škole, gimnaziju i vanredno školu za vozače motornih vozila. U međuvremenu, položila je vozački ispit za C1 potkategoriju i najmlađa je bh. vozačica kamiona od 7,5 tona. U srednjoj školi bila je učenica generacije, a u osnovnoj ponos generacije.

Učenik generacije

Među nagrađenima je i Muamer Žuštra iz Mostara, mladić koji se posebno ističe u robotici. Završio je Srednju mašinsko-saobraćajnu školu u Mostaru, kao učenik generacije, a na međunarodnom takmičenju srednjih škola u mašinstvu osvojio je prvo mjesto.

- Volim programiranje robota, radio sam i na programiranju robotske ruke, na mašinama za programiranje, izradu dijelova i slično. Zahvaljujući praktičnoj nastavi u srednjoj školi, puno sam naučio - dodaje Muamer.


Velić se bavi rukometom

- Dugo se bavim i rukometom, volim pisati, a što se tiče kamiona i vožnje, to je nešto što mi se jako sviđa i time se želim i dalje baviti. Trenutno sam na prvoj godini Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru - kaže Džejna.Magazin PRESS / Avaz

Stranice