Veliko slavlje na ulicama Starog grada Sarajeva - Magazin PRESS

Breaking

27. 12. 2017.

Veliko slavlje na ulicama Starog grada Sarajeva

Sarajevska općina Stari Grad proslavila je danas 40 godina postojanja, uz druženje načelnika Ibrahima Hadžibajrića sa građanima i poklone koje su za njih pripremili privrednici sa područja ove ali i susjednih sarajevskih općina.

Oko stotinu građana koji su se danas prije podne zatekli u Općini Stari Grad dobili su poklone, jedan mladi bračni par koji se danas vjenčao dobio je putovanje, dok su ostali prolaznici mogli uživali u ukusnim delikatesama sarajevski ćevabdžija, buregdžija i slastičara. Stotine prolaznika pili su kafu iz najveće džezve na svijetu- Vispakove zlatne džezve.

Načelnik Hadžibajrić rekao je da ta općina slavi 40 godina otkako se formalno-pravo odvojila od Općine centar i postala zasebna sarajevska općina, ali da je općina Stari Grad najstarija općina u Sarajevu, stara koliko i samo Sarajevo, "jer je grad Sarajevo nastao na području današnje općine Stari Grad, odakle se dalje razvijalo prema Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu."Glavna privredna djelatnost Starog Grada je turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo, zanatske radnje i dućani. Hadžibajrić kaže da će se općina i dalje razvijati u tom pravcu. Hadžibajrić je podsjetio da je Stari Grad, zajedno sa svojim nacionalnim spomenicima bio u potpunosti uništen tokom posljednjeg rata u BiH, ali da je do danas obnovljeno sve ono što je bilo u nadležnosti lokalne zajednice.Magazin PRESS / Patria

Stranice