Brigadiri napuštaju vojsku zbog penzija od 2.182 KM - Magazin PRESS

Breaking

29. 01. 2018.

Brigadiri napuštaju vojsku zbog penzija od 2.182 KM

Oružane snage BiH (OSBiH) suočene su s osipanjem rukovodećeg vojnog kadra jer brigadiri masovno napuštaju službu na osnovu zahtjeva za prijevremeno penzionisanje po izuzetnim uvjetima. Na taj način ostvaruju maksimalnu penziju od 2.182 marke, otkriva „Dnevni avaz“.Velika zabrinutost 

U posljednje dvije godine, kako saznajemo, penzionisalo se već oko 100 brigadira, a prije nekoliko dana zahtjev Ministarstvu odbrane BiH (MO) podnijelo je njih još 20, o čemu će odluku uskoro morati donijeti članovi Predsjedništva BiH.
Riječ je o brigadirima prosječne starosti od 40 do 45 godina, od kojih je većina vojnu misiju služila u inozemstvu, a penzionišu se po osnovu Zakona o OSBiH, prema kojem brigadiri sa 20 radnog staža, bez obzira na godine starosti, mogu biti poslani u mirovinu.

No, ovakva praksa, kako saznajemo, u posljednje vrijeme uzela je maha, jer je ranije bila izuzetak. Zbog toga su ozbiljno zabrinuti i rukovodeći ljudi u MOBiH i OSBiH jer brigadiri po osnovu penzionisanja imaju veće penzije od plaća i do 400 maraka, a služba ostaje bez rukovodećih kadrova.

Zahtjevi samo pristižu 

Čelnim ljudima MO su svezane ruke, a mnogi su mišljenja da će, ako se nastavi povećavati broj brigadira koji idu u penziju, ugroziti normalno funkcioniranje Federalnog zavoda PIO/MIO.

- Ovo je sada uzelo maha. Ranije smo imali nekoliko zahtjeva, no iz godine u godinu sve ih je više i više. Svakodnevno pristižu na adresu MO i ne znamo kako to zaustaviti. Ovo će se odraziti, svakako, na rukovodeći vojni kadar u OSBiH - kaže nam naš izvor iz Ministarstva odbrane, dobro upoznat s ovom tematikom.

Penzije otpuštenim vojnicima 350 KM 

Kada su u pitanje otpušteni vojnici OSBiH, koji su mimo volje napustili službu sa 35 godina starosti, njihova penzija je oko 350 maraka. No i za ovih 350 maraka izborili su se nakon što su pune dvije godine tražili od državne i federalne vlasti da ih ne ostavi na ulici, bez primanja, jer su im nakon što su otpušteni bile i obećane penzije. Ali, dobili su ih tek nakon masovnih protesta ispred Parlamenta BiH.

100 brigadira već otišlo u penziju

20 brigadira podnijelo novi zahtjev

2.182 KM iznosi im penzija

26.000 KM prime na godišnjem nivouAvaz

Stranice