Biskup Franjo Komarica OVOM izjavom šokirao Hrvatsku - Magazin PRESS

Breaking

23. 02. 2018.

Biskup Franjo Komarica OVOM izjavom šokirao Hrvatsku

Banjalučki biskup Franjo Komarica bio je gost emisije „Dobro jutro“, na HTV-u. Govorio je o teškom položaju povratnika u entitet Republika Srpska.

Na novinarsko pitanje koliko Hrvata živi u Banjoj Luci, Komarica je odgovorio:

- Nezgodno je prebrojavati ljude. Kao što zna hrvatska javnost, banjalučka biskupija je od svih biskupija u cijeloj Evropi najviše nastradala, to čak znaju i u Koreji. Pjongjang je naša pobratimska biskupija, tamo su ubijeni biskupi i svećenici. Ja još nisam ubijen, ali jesu moji svećenici, moji vjernici su ubijeni i protjerani…

Svi šutimo, svi to znamo, 25 godina to traje. Zagreb to zna, zna Brisel, zna Vašington…, zna Sarajevo, koji ne mari za nas…Kome mi pripadamo?

…32 župe su ostale u entitetu Republika Srpska, samo 4.000 vjernika je ostalo, 75 župa na području RS ima jedva 8.000 katolika. Nestali smo pred očima političara i javnosti. Pitam, je li to normalno?

Od prijeratnog broja od 220.000, 92 posto Hrvata je protjerano s prostora RS. Danas nema ni pet posto od broja iz 92. godine.

Na pitanje novinarke kako danas žive Hrvati u Republici Srpskoj, biskup Komarica je odgovorio:

- Pa, to je zapravo starački dom. Stariji ljudi. Oni imaju svoj ponos, nadu, ali, nažalost,nemaju podršku svojih političkih predstavnika, pa su sve oči uprte u svećenika, u biskupa…

Ali, ne možemo izgraditi put, dovesti struju. Mi smo izgradili 2.400 kuća. Nije to država izgradila, nego sam ja kupio po bijelome svijetu, skupa s direktorom Caritasa, i ne samo Hrvatima nego i našim susjedima muslimanima…Meni kažu stranci: „Biskupe ne želimo pravnu državu, nego kontrolirani haos! Ja sam morao reći u Briselu, stidim se vas, moje generacije, evropskih političara, šta radite s nama…

 Zašto nas gazite?

Gradonačelnik Banje Luke, kojeg je postavio međunarodni čovjek, došao je meni i kazao: „Ja znam da je gradonačelnik ratni zločinac, ali bolje iko, nego niko“.

On otvoreno kaže: „Dok sam ja gradonačelnik, neće biti diskusije o povratku Hrvata u Banju Luku“.

Svi ovi koji su protjerani, zapravo su živi mrtvaci. Čovjeka možeš ubiti na dva načina. Da ga likvidiraš fizički, i kad mu oduzmeš pravo na osobnu iskaznicu, identitet…, to je strašno, to je nedopustivo…“.

Ja sam molio tamo predsjednike, i Dodika i ostale, Bog s vama, pa je li vam Bog oduzeo pamet, pa najbogatiji dio Bosne i Hercegovine vam je prazan. Posavina vam je prazna, banjalučka regija vam je prazna… Mi smo dio Evrope, mi možemo zajedno, i hoćemo zajedno - zaključio je biskup Komarica.Magazin PRESS / Avaz

Stranice