Ovo su četiri najstrašnija ruska vojna izuma ikad napravljena - FOTO - Magazin PRESS

Breaking

25. 02. 2018.

Ovo su četiri najstrašnija ruska vojna izuma ikad napravljena - FOTO

U aprilu 2017. godine Sjedinjene Države su na pripadnike "Islamske države" u Afganistanu bacile "majku svih bombi", tj. svoju najmoćniju avionsku bombu GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB). Tada je u eksploziji pobijeno najmanje 36 terorista, uništena su skladišta s oružjem i vojna tehnika, i srušeno je nekoliko podzemnih tunela.

Rusija ima sličnu bombu, samo jaču. I pored manje mase eksploziva, ruska termobarična avionska bomba (ODAB) četiri puta je jača od američke bombe MOAB. Njena eksplozija jednaka je snazi ​​eksplozije 40 tona trotila.

Konstrukcija ruske bombe ODAB je originalna. U prednjem dijelu nalazi se složeni elektromehanički uređaj s detonatorom i "raspršivačem" eksplozivne tvari. Prskanje hemijskih supstanci počinje po isteku određenog vremena. Dobivene aerosoli pretvaraju se u plinovitu smjesu koja eksplodira pod djelovanjem detonatora.

ODAB stvara udarni val čiji je pritisak oko 3000 kPa, tako da se u centru eksplozije praktički stvara vakuum. Ta promjena pritiska uništava doslovno sve što se nađe u tom prostoru, uključujući i zgrade.

Interkontinentalni balistički projektili RS-20V "Vojvoda" (po klasifikaciji NATO-a to je SS-18 Mod.3 Satan) najveća je i najubojitija strateška raketa ikad napravljena.Teška je oko 210 tona i nosi do cilja 10 nuklearnih bojevih glava od kojih svaka ima snagu 750 kilotona. Jedna ovakva raketa može zbrisati s lica zemlje grad veličine Moskve ili New Yorka.

Ovo oružje ima dva topa kalibra 30 milimetara, navođene protutenkovske rakete i strojnice. Pogon, oklop i šasija preuzeti su od tenka T-72.Krajem juna 2017. godine u Siriji je Rusija počela primjenjivati ​​"kombajn smrti", tj. rusko borbeno vozilo za potporu tenkova "Terminator-2".


Višecijevni raketni lanser TOS-1 "Buratino" također je predstavnik obitelji "tenkova-ubica" na gusjenicama. "Buratino" na ruskom znači Pinokio. Kao i junak iz bajke, ovaj sistem "gura nos" gdje god poželi.Vozilo je napravljeno na bazi tenka T-72, ali umjesto kupole ima paket od 30 cijevi kalibra 220 mm. One doslovce "bljuju" vatru, tj. to su rakete s termobaričnom smjesom koje za nekoliko sekundi mogu sravniti sa zemljom neprijateljske položaje. Takav plotun pravi "dronjke" od utvrđenih položaja, tehnike i žive sile.Magazin PRESS / Avaz

Stranice