SLUČAJ ŠOKIRAO BIH Profesori policiji prijavili udaju učenice, mladoženja osumnjičen - Magazin PRESS

Breaking

03. 02. 2018.

SLUČAJ ŠOKIRAO BIH Profesori policiji prijavili udaju učenice, mladoženja osumnjičen

Profesori jedne bužimske škole ostali su u šoku nakon što su otkrili da njihova 15-godišnja učenica živi u vanbračnoj zajednici sa 21-godišnjim B. M. iz Bužima.

Roditelji djevojčice, iako su znali, nisu o tome obavijestili policiju i Centar za socijalni rad.

Vraćena kući

- Socijalna radnica izašla je na teren i obavila razgovor s djevojčicom. Utvrđeno je da nije bilo prisile, nakon čega smo djevojčicu vratili u roditeljsku kuću. Porodica o ovom događaju nije obavijestila ni Centar niti policajce. U narednom periodu, održavat ćemo kontinuirano razgovore socijalno-psihološke prirode i sa maloljetnicom i s njenim roditeljima kako se slučaj ne bi ponovio - kazali su za “Dnevni avaz” iz Centra za socijalni rad Bužim.

Snežana Galić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, kazala je za naš list da su policajci pronašli mlađu maloljetnicu u kući B. M.

Mladoženja osumnjičen

- Prema njenim tvrdnjama, nije bilo nikakve prisile. Djevojčica je sredinom januara samovoljno došla u kuću B. M. kako bi s njim stupila u bračnu zajednicu – pojasnila je Galić.

Dodala je da je B. M. osumnjičen za krivično djelo izvanbračna zajednica sa mlađim maloljetnikom te da daljnje dokumentiranje ovog slučaja nastavljaju istražitelji Odjela kriminalističke policije PS Bužim.

Problem ruralne sredine 

Slučajevi bježanja maloljetnika često se u posljednje vrijeme ponavljaju na području Unsko-sanskog kantona, i to pretežno u ruralnim dijelovima.

- Najveći problem predstavlja nam to što ovakva djeca većinom dolaze iz porodica u kojima su se i majke maloljetne udale. Samim tim, smatraju da je to što rade, sasvim uredu. Zbog toga smo pojačali aktivnosti održavanja sastanaka i posjećivanja porodica kako bismo smanjili intenzitet ovakvih postupaka. Djeca često bježe i od teške materijalne situacije, u kojima se većina ovakvih porodica nalazi - objasnili su zaposlenici Centra za socijalni rad Bužim.Magazin PRESS / Avaz

Stranice