Vatrogasci u Federaciji najavili proteste - Magazin PRESS

Breaking

26. 02. 2018.

Vatrogasci u Federaciji najavili proteste

Uprkos negodovanju vatrogasaca iz FBiH i primjedbama koje su iznijeli tokom tromjesečne javne rasprave, u Prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, koji bi idući mjesec trebao biti upućen Vladi FBiH, neće se više nalaziti odredba koja propisuje 30 posto dodatka na plaću za posebne uvjete rada.

Povreda prava

Zato se, kažu u Sindikatu Profesionalne vatrogasne brigade (PVB) Kantona Sarajevo, mogu očekivati protesti vatrogasaca iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i drugih krajeva FBiH pred Parlamentom FBiH na dan kada se ovakav prijedlog nađe na dnevnom redu.

U Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ), koja priprema izmjene, za ovakvu odluku pravdaju se presudama Ustavnog suda FBiH kojim je utvrđena povreda prava nekoliko općina jer su im Zakonom nametnute obaveze plaćanja ovog dodatka, a da im nisu dodijeljena sredstva.

Moguće rješenje


- Predložit ćemo novu odredbu da vatrogasci moraju imati dodatak za uslove rada, bez navođenja iznosa - rekao je direktor Uprave Fahrudin Solak.

On je istakao da vatrogasci rade u izuzetno opasnim uvjetima, ali da se presude Ustavnog suda moraju primijeniti.

Solak je napomenuo da nije moguće da FBiH na sebe preuzme finansiranje tog dodatka. Kao moguće rješenje naveo je izmjene Zakona o plaćama državnih službenika koji propisuje dodatak vatrogascima u iznosu do 30 posto, a koji bi onda trebalo precizirati.

U FBiH ima oko 800 profesionalnih vatrogasaca čije se plaće kreću od 650 do 1.000 KM, pa je iznos dodatka od 195 do 300 KM.

Potrebno oko dva miliona KM

Predsjednik Sindikata PVB KS Armin Hrelja stava je da se FBiH i Savez općina i gradova u FBiH mogu dogovoriti da zajednički finansiraju ovaj dodatak, za šta je potrebno oko dva miliona KM godišnje.

- Najvažnije je da za sve vatrogasce bude isto rješenje. Zar je u Tuzli manji požar pa se manje plaća? Zakonom su nas obavezali da ulazimo u opasne situacije, a to neće da finansiraju. Koga ćete motivirati da radi? Ionako imamo problema s nedostatkom ljudi - kazao je Hrelja.
Magazin PRESS / Avaz

Stranice