Ceste širom BiH okovane ledom - FOTO - Magazin PRESS

Breaking

02. 03. 2018.

Ceste širom BiH okovane ledom - FOTO

Jutros je u Bosni padala kiša koja se zbog niskih temperatura ledila na tlu i pri tome otežavala kretanje stanovništva i odvijanje saobraćaja. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) su naveli kako u narednim danima neće doći do stabilizacije te da nas očekuje isto vrijeme.
Danas će u Bosni u poslijepodnevnim satima ponovo padati kiša, a obilnije u Hercegovini. Najviša dnevna temperatura zraka će biti između 2 i 7, a na jugu zemlje od 8 do 14 stepeni.

"Danas će biti znatno toplije vrijeme, u Sarajevu se predviđa i do 6 stepeni, međutim u Krajini i sjevernim dijelovima Bosne temperature će biti do -7, a najviša dnevna -4, možda tek nekad naredne sedmice bi moglo biti toplije na ovom području", rekao nam je Damir Šantić iz FHMZ-a.

Tokom vikenda će se i dalje zadržati oblačno vrijeme s kišom, a u Bosni je na višim nadmorskim visinama moguć i snijeg."Naredna sedmica će biti kišovita, a generalno najviše padavina će biti u Hercegovini. Na području cijele zemlje najviše padavina se prognozira za utorak. Temperature zraka početkom sedmice kretat će se od 4 do 10, a pred kraj sedmice između 7 i 14 stepeni", kazao je Šantić.

Iz BIHAMK-a upozoravaju na zaleđene ceste, kao i na to da dodatne probleme stvara smanjena vidljivost zbog magle, pogotovo na magistralnim putevima Konjic - Drežnica i Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje, kao i na širem području Livna, Kupresa i Tomislavgrada i putevima prema graničnim prijelazima Prisika, Kamensko i Ivanica.Zbog nepovoljnih vremenskih uslova zabranjen je saobraćaj za vozila iznad 3,5 tona na regionalnom putu R-419 Mihalji - Blidinje.

Na snazi su i zimski uslovi za vožnju pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je put zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.Vozačima savjetuju da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1, dionica Sarajevo zapad - Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.Zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima preko 7,5 tona na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša.Magazin PRESS / Klix

Stranice