Ministar iz Goražda Nudžeim Džihanić isključen iz SDA - Magazin PRESS

Breaking

16. 03. 2018.

Ministar iz Goražda Nudžeim Džihanić isključen iz SDA

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) donijelo je Odluku o isključenju Mirsada Kukića iz te stranke, zbog nepoštivanja odluka organa stranke i nanošenja štete ugledu SDA i Nudžeima Džihanića zbog nanošenja štete ugledu stranke. Najavljeno je i da će biti pokrenut postupak za razrješenje dužnosti generalnog sekretara stranke Amira Zukića.
Predsjedništvo SDA je zadužilo Kantonalni odbor da pokrene proceduru smjene Nudžeima Džihanića s pozicije ministra u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).

“Predsjedništvo SDA, nakon što je prije godinu dana donijelo odluku o suspenziji Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara, upućuje inicijativu Glavnom odboru da Amira Zukića razriješi s pozicije generalnog sekretara na narednoj sjednici Glavnog odbora, a Općinska organizacija SDA Centar da dalje postupi u skladu sa Statutom i odlukama SDA”, rekao je na konferenciji za novinare Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

Predsjedništvo SDA donijelo je i odluku o suspenziji Avdije Kovačevića i Kenana Kamenjaša sa svih pozicija u organima SDA, također zbog nanošenja štete ugledu stranke.

Predsjedništvo SDA odbacilo je tvrdnje predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda u predmetu “Ljubić” govori da je Federacija BiH federacija naroda, a ne kantona.

“Ustavni sud se nije mogao baviti uređenjem Federacije BiH, iz odredaba Ustava Federacije BiH i pravnim laicima je jasno da je Federacija BiH – federacija kantona koju uređuju svi građani Bosne i Hercegovine. Navedene odredbe sadržane su u Ustavu Federacije BiH od 30. marta 1994. godine”, rekao je Osmanović.

Predsjedništvo SDA osudilo je izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o trećem entitetu, te ocijenilo da bi to destabilizovalo Bosnu i Hercegovinu.

“Put Bosne i Hercegovine je unutrašnja integracija, zatim integracija u Evropsku uniju i NATO. To je jedini mogući put, sve ostalo vodi u destabilizaciju”, poručio je Osmanović.

On je naveo da je potrebno što prije usvojiti izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku jer bi posljedice, upozorio je Osmanović, značile da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine neće moći da se bori protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Predsjedništvo SDA osudilo je imenovanje Tvrtka Milovića na poziciju urednika dokumentarnog programa BHT1 “zbog govora mržnje, vrijeđanja djece žrtava rata i pozivanja na etničku segregaciju”. Osmanović je kazao da je neprihvatljivo preglasavanje bošnjačkih članova Upravnog odbora prilikom imenovanja urednika javnog servisa.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je napore predstavnika SDA koji su sa osam probosanskohercegovačkih stranaka usaglasili smjernice za zajednički nastup na izborima 2018. godine u Republici Srpskoj.

“Zajednički interes koji je okupio navedene snage u probosansku koaliciju jeste potreba za snažnim zastupanjem prava i interesa povratnika u Republici Srpskoj – Hrvata i Bošnjaka, kao i svih drugih građana u Republici Srpskoj koji su izloženi diskriminaciji i uskraćeni za osnovna prava garantirana Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom”, rekao je Osmanović.

SDA je pozvala stranke koje su potpisale reformsku agendu da ispunjavaju obaveze. Pozvali su ministre iz HDZ-a i SBB-a koji su zaduženi za cestogradnju da ubrzaju izgradnju cesta jer su se, kako je rečeno, stekli svi uslovi.Magazin PRESS / BHRT

Stranice