Obilježen Dan reintegracije općine Pale u FBiH - FOTO - Magazin PRESS

Breaking

20. 03. 2018.

Obilježen Dan reintegracije općine Pale u FBiH - FOTO

Općina Pale u FBiH danas je obilježila 22. godišnjicu svoje reintegracije u Federaciju BiH.

Obilježavanje Dana reintegracije i Dana općine započelo je polaganjem cvijeća na Hair česmu u Hrenovici i Spomen obilježje komandantima 6. hrenovačkog bataljona.

U okviru centralne ceremonije koja je održana u Domu kulture u Prači, upriličena je 3. svečana sjednica Općinskog vijeća ove općine koju je, uz čestitke stanovnicima i osvrt na rad Vijeća i najznačajnije odluke koje je ovo zakonodavno tijelo usvojilo u protekloj godini, otvorio predsjedavajući Vijeća Almin Ćutuk.

Dan reintegracije i Dan općine stanovnicima je čestitao i načelnik Asim Zec, koji je u svom obraćanju podsjetio na dugi put oporavka ove općine i mnoge infrastrukturne i druge projekte koji su u posljednje dvije decenije realizovani na području ove općine. On je ujedno ukazao na potrebu realizacije novih razvojnih projekata te izrazio zahvalnost Vladi BPK Goražde, organizacijama i drugim nivoima vlasti koji su podržali poslijeratni razvoj ove općine.Čestitke je ovim povodom uputio i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković koji je istakao da su općine Foča i Pale u FBiH lokalne zajednice koje mogu poslužiti kao primjeri poslijeratnog oporavka, infrastrukturnog razvoja i dobre međuentitetske saradnje.

– O ovome sam govorio juče u općini Foča – Ustikolina i mislim da je to budućnost, da je poruka upravo u ovim općinama gdje imamo reintegraciju i da je to ključ u državi u kojoj živimo, naročito zbog ove djece koja danas ovdje sjede. Generalno, kada govorim o ovoj lokalnoj zajednici, u zadnje vrijeme vidimo zaista vrijedne stvari, prije svega infrastrukturne projekte. Znamo da je rijeka Prača nakon sto godina ukoričena, vidimo neke nove objekte, neke nove zgrade. U budućnosti, kako ja, kao premijer, i Vlada želimo vidjeti ovu općinu u okviru jednog političkog projekta, a to je da je želimo vidjeti negdje na sredini puta između Goražda i Sarajeva i mislim da je to, generalno, perspektiva ovog kraja i nešto što će ovu lokalnu zajednicu i ovaj narod vratiti i obezbijediti mu da ostane ovdje – istakao je premijer Oković.I ove godine u okviru programa obilježavanja održano je tradicionalno literarno takmičenje učenika posvećeno reintegraciji općine, a priznanja za najuspješnije radove na svečanosti je uručio predsjedavajući Općinskog vijeća.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa na svečanosti su nastupili su učenici Osnovne škola „Prača“.

U Prači je danas svečao otvoren i Društveni dom  u kojem su, za ovu priliku, bili izloženi umjetnički radovi i druge vrijedne rukotvorine udruženja žena iz ove općine.Magazin PRESS / Vlada BPK

Stranice