Od maja počinje reciklaža starih kućanskih aparata - Magazin PRESS

Breaking

17. 03. 2018.

Od maja počinje reciklaža starih kućanskih aparata

Reciklažno dvorište za odlaganje električnog i elektronskog otpada, kućanskih i drugih aparata na deponiji Smiljevići trebalo bi početi s radom polovinom maja. To su nam potvrdili iz preduzeća “Rad”, gdje su istakli da je novi objekt u završnoj fazi izgradnje i da je u toku nabavka opreme za reciklažno dvorište.

Akcija odvoza

- Trenutno je u toku nabavka kontejnera za različite vrste otpada. Nabavljaju se dvije prese za sabijanje i baliranje sekundarnih sirovina, kontejneri za smještaj radnika, viljuškar te prostorija s opremom za demontažu krupnog otpada i boks s opremom za skladištenje opasnog materijala - kazali su iz „Rada“.

Reciklažna dvorišta su od krucijalne važnosti u sakupljanju posebnih vrsta otpada koji se mogu iskoristiti i reciklirati, a ne odložiti na deponiju.

- Građani će moći u reciklažna dvorišta odložiti kabasti otpad nakon završetka akcija odvoza, kao i određene vrste opasnog otpada, poput baterija, električnog i elektronskog otpada. Neće se dobivati nikakva naknada za aparate - naveli su iz “Rada”.

 Građevinski otpad

Osim recikliranja kućanskih aparata, uskoro će biti kupljena i oprema za recikliranje građevinskog otpada, za što će biti izgrađena i deponija.

Đapo dala novac za opremu

Nabavku opreme finansiralo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, s Editom Đapo (SBB) na čelu, u iznosu od 185.294 marke, dok je Kanton dao 600.000 KM za građevinske radove, a „Rad“ 220.000 KM.Magazin PRESS / Avaz

Stranice