Oko 200. mještana sela u BiH traži pomoć u deblokadi, nestaje im hrane i lijekova - Magazin PRESS

Breaking

02. 03. 2018.

Oko 200. mještana sela u BiH traži pomoć u deblokadi, nestaje im hrane i lijekova

Sedamnaest kilometara udaljeno od grada i visokim smetovima danima zameteno, bosanskograhovsko selo Tiškovac, odsječeno je od svijeta i vapi za deblokadom.

Brojnim povratnicima, među kojima je i sedmogodišnji Dragan Vladušić, jedino dijete u selu, ponestaje hrane i lijekova, a Dragan danima ne ide u školu.

Da je stanje alarmantno u ovom pograničnom selu na tromeđi USK, LK, Dalmacije i Like, za Avaz.ba je potvrdio i načelnik općine Bosansko Grahovo Duško Radun.

- I dalje je nemoguće doći do sela, jer snježni nameti dosežu visinu i do tri metra. Radi se na čišćenju, a ima i odrona na uskoj cesti prema Tiškovcu. Dodatni problem je i seoski mostić koji će teško izdržati mehanizaciju kad i dođe do njega. Uz ovo selo, ima još nekoliko naselja koja su zametena u mjesnoj zajednici Crni Lug i podno Šatora. Nadamo se da bi do sutra (subota) situacija trebala biti riješena - kazao je Radun.- Ovdje su većinom stariji ljudi, ponestaje im lijekova i hrane. Stoka ostaje bez sijena. Ne znamo više šta da radimo i koga da zovemo - kazao je Srni mještanin Tiškovca, Milan Bauk.

Prije rata selo Tiškovac je imalo više od 200 stanovnika, a danas ih je tek desetak. Uglavnom stariji. Nemaju ni struje. Za razliku od Tiškovca, u zametenim crnoluškim selima više je povratnika i barem imaju struju.Magazin / Avaz

Stranice