Pogledajte svečanost iz Ferahdijine džamije povodom Lejletu-r-regaiba - FOTO - Magazin PRESS

Breaking

22. 03. 2018.

Pogledajte svečanost iz Ferahdijine džamije povodom Lejletu-r-regaiba - FOTO

Muslimani u svijetu kao i u Bosni i Hercegovini večeras su kroz različite vjerske aktivnosti obilježili mubarek noć Lejletu-r-regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Ova mubarek noć je obilježena i u brojnim sarajevskim džamijama, a centralna svečanost je održana u Ferhadiji, nakon akšam-namaza.

Prigodno predavanje

Brojni vjernici su imali priliku poslušati učenje odlomaka iz Kur’ana, ilahije, mevlud, kao i prigodno predavanje.

Svečanosti je, između ostalih, prisustvovao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović.Iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ranije je saopćeno kako 22. marta 2018. godine, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili poznata kao Noć želja. Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se, shodno tome, one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vijesnici nadolazećih dana mjeseca ramazana.Novi početak

Lejletu-r-regaib je dan novog početka u historiji čovječanstva i prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak mjeseca ramazana. Obilježava se prvog četvrtka u mjesecu redžebu. Na osnovu islamskog učenja, ovo je noć koja predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Smatra se odabranim trenutkom u kojem se ispunjavaju želje, molbe i nadanja. Dova ili molba Uzvišenom Bogu spona je i milost koja povezuje Stvoritelja i Njegova stvorenja, zato vjernici, muslimani širom svijeta večerašnju mubarek noć provode u ibadetu i molitvama.Magazin PRESS / Avaz

Stranice